Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britský stavebný sektor zaznamenal v máji prudké zrýchlenie rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prispeli k tomu najmä nové objednávky, ktoré zaznamenali rekordný rast.

Londýn 4. júna (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore rástla v máji štvrtý mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa prudko zrýchlilo. Prispeli k tomu najmä nové objednávky, ktoré zaznamenali rekordný rast.

Ako ukázal prieskum spoločnosti IHS Markit a logistického inštitútu CIPS, index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor dosiahol v máji 64,2 bodu oproti aprílovej hodnote 61,6 bodu. To predstavuje prudké zrýchlenie rastu sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok prekonal aj očakávania trhov. Analytici počítali so zrýchlením rastu, odhadovali však, že index dosiahne 62,3 bodu.

Výsledky najviac ovplyvnila oblasť bytovej výstavby, v rámci ktorej aktivita rástla z troch sledovaných kategórií najvýraznejším tempom. Vysoký rast zaznamenala aj oblasť komerčných stavieb zahrňujúcich sklady, obchody a kancelárske priestory, kde rast dosiahol najvyššie tempo od augusta 2007. Navyše výrazný rast zaznamenala aj oblasť inžinierskych stavieb, aj keď tempo rastu sa oproti vývoju v apríli mierne spomalilo.

Celkové nové objednávky zaznamenali najvýraznejší rast od začatia sledovania údajov pred 24 rokmi. Pozitívne údaje vykázala aj oblasť zamestnanosti, keďže tempo tvorby nových pracovných miest bolo najrýchlejšie od júla 2014.