Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Dopyt po montovaných domoch v Rakúsku vlani výrazne stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

V strednodobom horizonte sa počíta s rastom trhu, aj keď v nadchádzajúcom roku bude rast pomalší, keďže súkromní investori budú mať znova k dispozícii kompletnú ponuku stavebných firiem.

Viedeň 17. apríla (TASR) - Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila rakúsky trh nových rodinných domov. Obmedzenia pre stavebné firmy, chýbajúci pracovníci zo zahraničia a želanie Rakúšanov čo najskôr sa nasťahovať do vlastného domu zvýšili príťažlivosť montovaných domov. Podľa správy Branchenradar Fertigteilhäuser vlani medziročne stúpol počet predaných domov o 3 % na 4132 a tržby výrobcov prefabrikovaných dielov sa zvýšili o 6 % takmer na 810 miliónov eur.

"Pozitívny vývoj dopytu je v podstate dôsledkom výrazne rastúcej kvóty prefabrikovaných dielov. Trhový potenciál, čiže začiatok výstavby jedno- a dvojrodinných domov celkovo, stagnuje na úrovni predchádzajúceho roka," cituje zo správy agentúra APA. Podiel montovaných domov na celkovom počte rodinných domov, čiže kvóta hotových domov, dosiahol 24,7 %. Vzostup nastal len v prípade domov postavených z dreva a tehál.

Nadpriemerne vysoký dopyt nastal po domoch na kľúč. "V roku 2020 bolo predaných takmer o 8 % viac domov na kľúč než v predchádzajúcom roku, čím ich podiel prvýkrát od roka 2015 opäť výrazne prekročil 50 %," píše správa.

Správa aj v strednodobom horizonte počíta s rastom trhu, i keď v nadchádzajúcom roku bude rast pomalší, keďže súkromní investori budú mať znova k dispozícii kompletnú ponuku stavebných firiem.