Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zisk stavebnej spoločnosti Skanska vo 4. štvrťroku klesol

Ilustračné foto Foto: TASR

V rámci projektov sa preto skupina v súčasnosti zameriava na predajné a lízingové aktivity a prípravy na oživenie trhu.

Štokholm 9. februára (TASR) - Švédska stavebná spoločnosť Skanska v piatok oznámila, že jej prevádzkový zisk vo 4. štvrťroku klesol o 73 %. Dôvodom boli odpisy z hodnoty nehnuteľností, ktoré mali negatívny vplyv na výsledky stavebnej skupiny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Najväčšia stavebná skupina v Škandinávii, ktorá pôsobí aj na Slovensku, už v januári varovala, že vo 4. štvrťroku 2023 zaúčtuje odpisy v hodnote 2 miliárd švédskych korún (177,45 milióna eur), ako aj zmeny hodnoty svojich developerských aktív v dôsledku oslabenia trhov s nehnuteľnosťami.

V rámci projektov sa preto skupina v súčasnosti zameriava na predajné a lízingové aktivity a prípravy na oživenie trhu.

Prevádzkový zisk skupiny Skanska sa za tri mesiace do konca decembra 2023 znížil na 957 miliónov SEK z 3,53 miliardy SEK v rovnakom období predchádzajúceho roka, a to aj napriek nárastu tržieb o 4 % na 41,9 miliardy SEK.

Skanska predpovedá aj v súčasnom roku spomalenie trhov v oblasti komerčnej aj rezidenčnej výstavby.

Príjem zákaziek v stavebnej divízii, ktorá generuje väčšinu tržieb skupiny, klesol na 44,1 miliardy SEK z 51,6 miliardy SEK.

Skupina navrhla dividendu za rok 2023 vo výške 5,50 SEK na akciu, čo je menej ako 7,50 SEK/akcia v predchádzajúcom roku.

(1 EUR = 11,2705 SEK)