Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Stavebný sektor v eurozóne v októbri ožil a vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo sa nové objednávky spomalili, zatiaľ čo tempo vytvárania pracovných miest bolo najrýchlejšie od februára 2020.

Brusel 5. novembra (TASR) - Stavebný sektor v eurozóne v októbri ožil a jeho aktivita vzrástla po augustovej stagnácii. Ukázali to výsledky najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) zo stavebného sektora eurozóny, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem v tomto odvetví, po očistení od sezónnych vplyvov v októbri 2021 zvýšil na 51,2 z 50 bodov v predchádzajúcom mesiaci.

Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov signalizuje rast, prvý od júna tohto roka. A zároveň je októbrová hodnota indexu najvyššia od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19.

Výstavba rodinných domov zostala najsilnejším podsektorom v eurozóne, hoci v októbri došlo aj k nárastu komerčnej výstavby. Aktivita v oblasti inžinierskych stavieb však aj naďalej klesá.

Celkovo sa nové objednávky spomalili, zatiaľ čo tempo vytvárania pracovných miest bolo najrýchlejšie od februára 2020.

Pokiaľ ide o ceny, rast vstupných nákladov sa zrýchlil, prvýkrát za tri mesiace a priblížil sa k rekordným maximám. Nálada podnikateľov v tomto odvetví však klesla na šesťmesačné minimum.