Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Štefanec: Je povinnosťou reagovať na trendy v automobilovom priemysle

Ivan Štefanec, archívna snímka. Foto: TASR Andrej Galica

Ivan Štefanec, ktorý je v Európskom parlamente členom Výboru pre ochranu spotrebiteľov, pripomenul, že auto je európsky vynález, na ktorý treba byť hrdý.

Brusel 3. apríla (TASR) - Európska únia a Slovensko - ako jej súčasť a ako automobilová veľmoc - musia veľmi pozorne sledovať vývoj trendov v automobilovom priemysle a promptne na ne reagovať. Uviedol pre TASR poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH), ktorý bol v utorok jedným z rečníkov na utorňajšej (2. 4.) konferencii "Cesta k roku 2030: Nová éra - transformácia automobilového a palivového priemyslu. Sme pripravení?" v Bruseli.

Na podujatí, ktoré pripravilo Stále zastúpenie SR pri EÚ, sa zúčastnili predstavitelia Európskej komisie a Európskeho parlamentu, Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA), ako aj zástupcovia slovenskej vlády a Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR.

Štefanec, ktorý je v Európskom parlamente členom Výboru pre ochranu spotrebiteľov, pripomenul, že auto je európsky vynález, na ktorý treba byť hrdý. Dodal, že automobilový priemysel je kľúčový pre EÚ aj pre Slovensko, a preto "je našou povinnosťou sledovať všetky nové trendy v tomto odvetví. Upozornil, že na jednej strane je tu snaha znižovať emisie CO2 z dopravy, ktorú pretláča EÚ aj Európsky parlament, ale okrem prísnych emisných štandardov netreba zabúdať aj na záujmy tohto priemyselného odvetvia, na udržanie zamestnanosti.

"Hovoríme o nových emisných štandardoch, o nových palivách a nových trendoch, lebo automobilový priemysel podlieha mnohým trendom a mení sa tak ako žiaden iný. To, ako sa zmenili automobily za posledné roky je nevídané. Stávajú sa z nich malé počítače, sú bezpečnejšie a komfortnejšie," opísal situáciu.

Dodal, že pri rýchlo meniacich sa trendoch v tomto odvetví netreba okrem udržanie zamestnanosti zabúdať ani na dostupnosť nových typov áut pre obyvateľov, aby ten nástup bol udržateľný, aby dlho slúžil ľuďom a bol šetrný k životnému prostrediu. "Tu jednorazové dotácie nič nevyriešia," zdôraznil poslanec.

Štefanec tiež pripomenul, že v neposlednom rade "nás musí zaujímať vybudovanie vhodnej infraštruktúry" pre rozvoj nových druhov automobilov, lebo bez nej to nepôjde.

"Kľúčové je tiež zabezpečiť komunikáciu medzi priemyslom a školstvom," poznamenal Štefanec. Upozornil, že automobilový priemysel už dnes trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a pri zmenách, ktoré našu spoločnosť čakajú z hľadiska nových druhov palív či z hľadiska automatizácie vozidiel je dôležité, aby aj vzdelávací systém pružne reagoval na potreby automobilového priemyslu a aby boli vychovávaní odborníci, ktorí vedia posunúť tento priemysel dopredu.

Spravodajca TASR Jaromír Novak