Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stellantis oznámil pokles predaja v 3. štvrťroku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Dodávky vozidiel od koncernu Stellantis klesli v 3. štvrťroku medziročne o 27 % na 1,131 milióna kusov.

Miláno 28. októbra (TASR) - Americko-európsky automobilový koncern Stellantis, ktorý vznikol fúziou skupín Fiat Chrysler Automobiles a PSA Peugeot, vo štvrtok oznámil, že jeho predaj v 3. štvrťroku 2021 klesol o 14 % pre nedostatok polovodičov. Znížil tiež odhad produkcie v aktuálnom kvartáli o 30 % alebo 600.000 vozidiel.

Tržby štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov na svete dosiahli za tri mesiace do konca septembra 32,55 miliardy eur. Analytici pritom očakávali tržby vo výške 33,02 miliardy eur.

Finančný riaditeľ Richard Palmer v tejto súvislosti skonštatoval, že nedostatok čipov bol o niečo horší, ako automobilka odhadovala ešte v auguste. A upozornil, že strata výroby za celý rok prevýši predchádzajúcu prognózu na úrovni 1,4 milióna vozidiel.

Palmer však zároveň uviedol, že spoločnosť zaznamenala v októbri "mierne" zlepšenie v ponuke čipov a očakáva, že tento trend bude pokračovať aj vo 4. štvrťroku. Ale problémy s polovodičmi budú pretrvávať.

Dodávky vozidiel od koncernu Stellantis klesli v 3. štvrťroku medziročne o 27 % na 1,131 milióna kusov.

Nižšie objemy však vykompenzoval lepší mix vozidiel a pozitívne cenové trendy po nedávnom uvedení nových modelov na trh, vrátane nových elektrických vozidiel.

Automobilka potvrdila svoj celoročný cieľ pre upravenú prevádzkovú ziskovú maržu na úrovni približne 10 %.

Augustová prognóza nepočítala so žiadnym ďalším zhoršovaním dodávok polovodičov a žiadnymi väčšími pandemickými blokádami v Európe alebo Spojených štátoch.

Stellantis preto revidoval svoj celoročný výhľad rastu pre niektoré regióny, znížil ho pre Severnú aj Južnú Ameriku a širšiu Európu, zlepšil pre Blízky východ a Afriku. V prípade Indie, Ázie a Tichomoria a Číny ponechal odhady nezmenené.