Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Stellantis si ponechá závod Vauxhall v Británii

Na archívnej snímke logo automobilky Stellantis. Foto: TASR/AP

Od budúceho roku bude závod v Ellesmere Port vyrábať elektrické dodávky a osobné automobily pre značky Citroën, Opel, Peugeot a Vauxhall, určené na predaj v Británii a v zahraničí.

Londýn 6. júla (TASR) - Nadnárodný automobilový koncern Stellantis v utorok oznámil, že si ponecháva svoj závod Vauxhall v severnom Anglicku, ktorý sa stane jeho prvou továrňou na výrobu výhradne elektrických vozidiel. Koncern investuje do britskej továrne 100 miliónov libier (116,73 milióna eur).

Skupina Stellantis, ktorá vznikla v januári spojením francúzskeho gigantu PSA a taliansko-americkej automobilky Fiat Chrysler Automobiles, premýšľala nad budúcnosťou závodu Vauxhall v Ellesmere Port na severozápadnom pobreží Anglicka, ktorý zamestnáva viac ako 1000 ľudí.

Podľa britského ministra obchodu Kwasiho Kwartenga rozhodnutie skupiny prinesie Ellesmere Port nielen "čistú budúcnosť", ale zabezpečí tisíce pracovných miest aj v dodávateľskom reťazci.

Stellantis sa stal štvrtým najväčším výrobcom automobilov na svete z hľadiska objemu po tom, čo spojila značky PSA - Peugeot a Citroën - s Fiatom, Chryslerom, Jeepom, Maserati a ďalšími.

Automobilka Vauxhall sa spolu s firmou Opel stala súčasťou koncernu PSA v roku 2017, keď ich francúzska skupina kúpila od General Motors.

Od budúceho roku bude závod v Ellesmere Port vyrábať elektrické dodávky a osobné automobily pre značky Citroën, Opel, Peugeot a Vauxhall, určené na predaj v Británii a v zahraničí.

Ďalšia továreň Vauxhall v Lutone neďaleko Londýna údajne pracuje na plný výkon a vyrába ľahké úžitkové vozidlá.

Výroba elektrických vozidiel na batérie (v Ellesmere) podporí čistú, bezpečnú a cenovo dostupnú mobilitu,“ uviedol riaditeľ skupiny Stellantis Carlos Tavares.

Spoločnosť Stellantis dodala, že jej zameranie sa na elektrické vozidlá v Británii prispeje k dosiahnutiu cieľa tamojšej vlády, ktorým je zastaviť od roku 2030 predaj vozidiel s benzínovým a naftovým motorom.

Výrobcovia automobilov sa rýchlo presúvajú od vozidiel na benzín a naftu k elektromobilom, pretože vlády zintenzívňujú snahy o dosiahnutie čistých nulových emisií uhlíka do roku 2050.

(1 EUR = 0,85665 GBP)