Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Stellantis zaznamenal v roku 2023 nárast predaja v Európe takmer o 6 %

Na snímke logo automobilového koncernu Stellantis. Foto: TASR/AP

Tento výkon upevňuje pozíciu Stellantisu ako druhého najväčšieho predajcu áut na 29 hlavných európskych trhoch, po nemeckom koncerne Volkswagen.

Miláno 12. januára (TASR) - Nadnárodná automobilová skupina Stellantis v piatok uviedla, že predaj jej vozidiel v Európe v roku 2023 vzrástol o 5,9 % a jej podiel na trhu v regióne dosiahol 18,4 %. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Tento výkon upevňuje pozíciu Stellantisu ako druhého najväčšieho predajcu áut na 29 hlavných európskych trhoch, po nemeckom koncerne Volkswagen.

Automobilka Stellantis, ktorá vznikla začiatkom roku 2021 zlúčením Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzskej skupiny PSA Peugeot Citroën, bola v roku 2023 lídrom na trhu vo Francúzsku a Taliansku, čo sú jej dva domáce trhy.

"Náš celoročný predaj opäť potvrdzuje našu pozíciu vyzývateľa v súboji o prvenstvo na trhu," uviedol Uwe Hochgeschurtz, prevádzkový riaditeľ Stellantisu.

V segmente plne elektrických (BEV) vozidiel, kde sortiment Stellantis zahŕňa modely, ako Fiat 500e, Opel Corsa Electric a Peugeot e-208, sa počet predaných áut v roku 2023 zvýšil medziročne o 14 % a skupina dosiahla podiel 14,2 % na trhu.

Vzhľadom na niekoľko nových modelov EV, ktoré sa očakávajú tento rok, Stellantis uviedol, že je na dobrej ceste zdvojnásobiť svoju ponuku plne elektrických vozidiel v Európe do konca roka 2024.