Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Štrajk v Kórei už spôsobil firmám straty viac ako 1 miliardu USD

Demonštranti organizujú zhromaždenie v Soule v Južnej Kórei, v nedeľu 6. marca 2022. Foto: TASR/AP

Juhokórejské ministerstvo obchodu v utorok uviedlo, že protestná akcia už priniesla firmám straty vo výške približne 1,6 bilióna wonov (1,18 miliardy eur).

Soul 14. júna (TASR) - Juhokórejskí vodiči nákladných áut pokračujú aj v utorok v štrajku, už ôsmy deň v rade, za mzdy a kompenzácie za vysoké ceny palív. Štrajk už podľa úradov spôsobil straty v hodnote viac ako 1 miliardy USD (956,48 milióna eur). A zhoršuje tiež situáciu v globálnych dodávateľských reťazcoch, ktoré už zápasia s problémami. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Protestná akcia narušila dodávky a výrobu v kľúčových odvetviach kórejskej ekonomiky, ako sú oceliarsky, petrochemický a automobilový sektor a predovšetkým výroba čipov a batérií. Južná Kórea je najväčším svetovým vývozcom pamäťových čipov a domovom globálnej čipovej veľmoci Samsung Electronics.

Kamionisti však tvrdia, že sú zúfalí z prudkého nárastu cien pohonných látok a z inflácie, ktorá je na najvyššej úrovni za viac ako desať rokov. Protestujú aj proti ukončeniu garancie minimálnej mzdy. Štrajk vo štvrtej najväčšej ázijskej ekonomike je tak ďalšou ranou pre medzinárodné dodávateľské reťazce, ktoré už zápasia s dôsledkami blokád proti ochoreniu COVID-19 a ruskej invázie na Ukrajinu.

Juhokórejské ministerstvo obchodu v utorok uviedlo, že protestná akcia už priniesla firmám straty vo výške približne 1,6 bilióna wonov (1,18 miliardy eur). Vláda na utorkovom zasadnutí vyzvala na ukončenie štrajkov a upozornila, že by mohli zasadiť "veľmi ťažký úder" ekonomike poháňanej exportom. Demonštranti však vyhlasujú, že protesty sa nezastavia, kým ich hlasy nebudú vypočuté.

(1 EUR = 1,0455 USD; 1 EUR = 1349,93 KRW)