Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Štrajk v Tubexe a Slovakia Packaging nebude

Na snímke spoločnosť Tubex v Žarnovici 14. apríla 2021. Foto: TASR Lukáš Mužla

Podpisom kolektívnych zmlúv boli odstránené sporné body, ktoré sa týkali podmienok vyplatenia 13. a 14. mzdy.

Žarnovica 13. mája (TASR) – Zamestnanci žarnovických spoločností Tubex a Slovakia Packaging štrajkovať nebudú, vo štvrtok boli v oboch spoločnostiach podpísané kolektívne zmluvy na obdobie dvoch rokov. TASR o tom za odborový zväz (OZ) KOVO informovala Anita Fáková.

Rokovanie zástupcov zamestnancov z Výboru Základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Tubex Žarnovica s vedením oboch spoločností odštartovalo v utorok (11. 5.). Ak by vo štvrtok nedošlo k vzájomnej dohode, zamestnanci plánovali vstúpiť do ostrého štrajku a v pondelok (17. 5.) zastaviť výrobu. „Podpisom kolektívnych zmlúv však dôvody na štrajk pominuli,“ potvrdila Fáková.

Podpisom kolektívnych zmlúv boli odstránené sporné body, ktoré sa týkali podmienok vyplatenia 13. a 14. mzdy. „Na základe tejto dohody bude časť 13. a 14. mzdy zamestnancom garantovaná a ostatná časť bude podmienená plnením finančných ukazovateľov spoločností,“ uviedli v spoločnom vyhlásení zástupcovia ZO OZ KOVO Tubex Žarnovica a vedenie oboch spoločností.

Odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť v spoločnostiach Tubex a Slovakia Packaging v polovici apríla, keď začali aj s hlasovaním zamestnancov o vyhlásení štrajku. Tomuto kroku predchádzalo sedem kôl kolektívneho vyjednávania, ktoré začali ešte v októbri 2020. Spoločnosť Tubex zamestnávala vlani 389 zamestnancov. Jej hlavným výrobným zameraním je výroba túb pre farmaceutický, potravinársky, kozmetický a chemický priemysel.