Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Strata Baker Hughes sa výrazne zvýšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po prudkom poklese cien ropy v marci a apríli ropné firmy obmedzili prieskumné aktivity a ťažbu.

Houston 22. júla (TASR) - Americká spoločnosť Baker Hughes, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov služieb v ropnom a plynárenskom sektore, oznámila za 2. štvrťrok prudké medziročné zvýšenie straty. Zároveň dodala, že bude musieť výrazne znížiť náklady, keďže očakáva ešte dlhé obdobie nestabilných cien ropy. To v poslednom období znížilo dopyt po službách firiem ako Baker Hughes.

Po prudkom poklese cien ropy v marci a apríli ropné firmy obmedzili prieskumné aktivity a ťažbu. To sa odrazilo aj na záujme o služby v ropnom a plynárenskom sektore. Najväčšími hráčmi v tejto oblasti sú Schlumberger, Halliburton a Baker Hughes.

Príjmy zo služieb pre ropný priemysel, ktoré sa na celkových tržbách spoločnosti Baker Hughes podieľajú približne polovicou, sa v 2. kvartáli prepadli medziročne o 26 % na 2,41 miliardy USD (2,11 miliardy eur). Celkové tržby dosiahli 4,74 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 21 %.

Navyše niektorí malí poskytovatelia služieb v ropnom priemysle oznámili bankrot. Medzi nimi bola aj spoločnosť BJ Services, v ktorej Baker Hughes vlastní menšinový podiel.

Výsledkom vývoja v poslednom období bola strata Baker Hughes za 2. kvartál 201 miliónov USD, čo na akciu predstavuje 31 centov. V rovnakom období minulého roka strata predstavovala 9 miliónov USD (2 centy/akcia).

Bez mimoriadnych položiek vykázala firma na akciu stratu 5 centov. Zaostala tak za odhadmi trhov, ktoré počítali s maximálnou stratou na úrovni 1 cent.

(1 EUR = 1,1443 USD)