Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Strata Boeingu sa v 3. kvartáli prehĺbila na vyše 3 mld. USD

Výroba lietadiel Boeing . Foto: TASR/AP

Za prudkým prehĺbením straty je zbrojárska a vesmírna divízia Defence, Space & Security.

Chicago 26. októbra (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil za 3. kvartál výrazné prehĺbenie straty. Zatiaľ čo v 3. štvrťroku minulého roka predstavovala strata menej než 110 miliónov USD, v tohtoročnom 3. kvartáli prekonala 3 miliardy USD. Tie sú výsledkom najmä zbrojárskej divízie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Boeing uviedol, že v 3. kvartáli zaznamenal čistú stratu 3,28 miliardy USD (3,33 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 5,49 USD. V rovnakom období minulého roka dosiahla strata 109 miliónov USD, alebo 0,19 USD/akcia.

Po úprave o jednorazové položky dosiahla strata Boeingu na akciu 6,18 USD. Aj v tomto prípade sa v porovnaní s vlaňajším 3. štvrťrokom prudko zvýšila, keď vtedy dosiahla 0,60 USD/akcia. Výsledky tak prudko zaostali za očakávaniami, keďže analytici počítali s miernym ziskom na úrovni 0,02 USD/akcia.

Za prudkým prehĺbením straty je zbrojárska a vesmírna divízia Defence, Space & Security. Tej v posledných mesiacoch výrazne vzrástli náklady, kontrakty má však uzatvorené za fixné ceny. V prípade divízie dopravných lietadiel Commercial Airplanes sa výsledky zlepšili, keď divízia dodala v 3. kvartáli 112 lietadiel oproti 85 pred rokom.

Celkové tržby Boeingu dosiahli 15,96 miliardy USD, čo medziročne predstavuje rast zhruba o 4 %. Napriek rastu však aj tento ukazovateľ zaostal za očakávaniami, keďže analytici počítali s rastom tržieb až na 17,86 miliardy USD.

(1 EUR = 0,9861 USD)