Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Strata spoločnosti Wizz Air v minulom roku klesla

Na archívnej snímke lietadlo leteckej spoločnosti Wizz Air po pristátí na letisku M. R. Štefánika v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť Wizz Air vo štvrtok oznámila, že za finančný rok, ktorý sa skončil 31. marca 2023, sa jej strata pred zdanením znížila o 12 %.

Budapešť 8. júna (TASR) - Maďarská nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air Holdings vykázala za minulý rok stratu, ale nižšiu ako v predchádzajúcom roku. A je presvedčená, že silné rezervácie v kombinácii s veľkými investíciami do prevádzky a rastúca flotilou jej tento rok pomôžu dosiahnuť zisk. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Spoločnosť Wizz Air vo štvrtok oznámila, že za finančný rok, ktorý sa skončil 31. marca 2023, sa jej strata pred zdanením znížila o 12 % na 564,6 milióna eur zo 641,5 milióna eur v predchádzajúcom roku. Základná čistá strata klesla na 535,1 milióna eur zo 642,5 milióna eur.

Aerolínie zároveň dosiahli v minulom roku upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) 134,3 milióna eur po strate 23,3 milióna eur rok predtým, a to vďaka lepším finančným a prevádzkovým výkonom v druhej polovici obchodného roka.

Tržby sa v uplynulom roku viac ako zdvojnásobili na 3,90 miliardy eur z 1,66 miliardy eur rok predtým. Prispel k tomu nárast počtu prepravených cestujúcich o 88 % na 51,1 milióna z 27,1 milióna osôb v predchádzajúcom roku.

Celková hotovosť k 31. marcu 2923 predstavovala 1,53 miliardy eur, čo je nárast z 1,38 miliardy eur k rovnakému dátumu minulého roka.

Spoločnosť nevyplatí žiadne dividendy, podobne ako v predchádzajúcich dvoch finančných rokoch.

V aktuálnom finančnom roku do konca marca 2024 očakáva Wizz Air čistý zisk 350 miliónov až 450 miliónov eur.

Aerolínie, ktoré pôsobia najmä v strednej a východnej Európe, ale rýchlo rastú aj na Blízkom východe, však upozornili, že ich výsledok bude závisieť aj od toho, že nenastanú žiadne nové nepriaznivé udalosti, ako bola vlani vojna na Ukrajine.

Spoločnosť Wizz Air bola rovnako ako mnohé letecké spoločnosti nútená vlani v lete zrušiť niektoré lety, keďže rýchlejšie oživenie leteckej dopravy, ako sa očakávalo, spolu s nedostatkom pracovnej sily spôsobili chaos na letiskách.

Podľa generálneho riaditeľa Józsefa Váradiho je letecká spoločnosť lepšie pripravená na toto leto, čo je najziskovejšie obdobie pre európske aerolínie. "Investovali sme stovky miliónov eur do toho, aby bol náš prevádzkový model oveľa odolnejší," uviedol. To znamená, že aerolínie majú k dispozícii viac náhradných lietadiel, náhradných dielov, ďalších pilotov a palubný personál.

Letecká spoločnosť má dostať 30 nových lietadiel A321neo od Airbusu do apríla 2024. Váradi je presvedčený, že dorazia aj napriek problémom s dodávateľským reťazcom.