Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Strata ukrajinského Naftogazu v 1. polroku vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čistá strata Naftogazu sa v 1. polroku 2022 vyšplhala na 57,16 miliardy hrivien (1,61 miliardy eur).

Kyjev 3. novembra (TASR) - Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz vo štvrtok oznámila, že jej strata za 1. polrok 2022 oproti vlaňajšku strmo vzrástla v dôsledku vojny po ruskej invázii koncom februára. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Čistá strata Naftogazu sa v 1. polroku 2022 vyšplhala na 57,16 miliardy hrivien (1,61 miliardy eur) z 1,65 miliardy hrivien pred rokom, pričom väčšina zo straty bola zaznamenaná v 1. štvrťroku. V 2. kvartáli spoločnosť dosiahla zisk 420 miliónov hrivien.

Naftogaz, ktorého financie sú od začiatku vojny napäté, uviedol, že k stratám prispeli dodatočné odpočty rezerv na nedobytné pohľadávky spojené s poklesom platobnej schopnosti jeho protistrán, ako aj vyššie nákupné ceny dovážaného plynu v porovnaní s predajnými cenami.

Zničenie majetku spoločnosti v dôsledku ostreľovania ruskou armádou tiež ovplyvnilo stratu Naftogazu v 1. štvrťroku.

Naftogaz, ktorý nesplatil niektoré zo svojich dlhopisov, si v auguste zabezpečil podporu ich držiteľov a čiastočnú reštrukturalizáciu. Informoval, že pokračuje v práci na nových podmienkach reštrukturalizácie zostávajúcich dlhopisov a má v úmysle v blízkej budúcnosti začať nový proces získavania súhlasu veriteľov. Konečné podmienky ponúknuté majiteľom dlhopisov schvaľuje vláda.

Naftogaz naďalej podlieha nariadeniu, ktoré mu zakazuje vykonávať akékoľvek platby súvisiace s dlhmi bez súhlasu kabinetu.

Generálny riaditeľ Naftogazu Jurij Vitrenko, ktorý začiatkom tohto týždňa podal rezignáciu, uviedol, že očakáva, že jeho odchod urýchli vymenovanie dozornej rady.

Naftogaz nemá od septembra 2021 dozornú radu po vypršaní mandátu všetkých jej členov. Proces vymenovania nových členov sa oneskoril v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Spoločnosť v utorok (1. 11.) uviedla, že vláda prijala Vitrenkovu rezignáciu platnú od 3. novembra bez uvedenia ďalších podrobností.

(1 EUR = 36,574 UAH)