Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Strategický park Valaliky nebudú posudzovať v procese EIA

Na snímke po oboch stranách cesty lokalita, na ktorej vybudujú závod spoločnosti Volvo a v pozadí uprostred kostol vo Valalikoch pri príležitosti oznámenia príchodu investora – spoločnosti Volvo vo Valalikoch v okrese Košice-okolie. Foto: TASR - František Iván

Okresný úrad (OÚ) Košice-okolie svoje rozhodnutie zdôvodňuje tým, že zámer si vyžaduje naliehavý všeobecný záujem.

Košice 28. novembra (TASR) - Zámer navrhovanej činnosti Strategický park Valaliky sa nebude posudzovať podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Vyplýva to z rozhodnutia zo zisťovacieho konania zverejneného na enviroportáli.

Okresný úrad (OÚ) Košice-okolie svoje rozhodnutie zdôvodňuje tým, že zámer si vyžaduje naliehavý všeobecný záujem a nevylúčením odkladného účinku odvolania by navrhovateľ utrpel nenahraditeľnú ujmu.

"Najvýznamnejším identifikovaným negatívnym vplyvom vzhľadom na možné dosahy na životné prostredie sú nesporne mierne zvýšené emisie z mobilných zdrojov v okolí navrhovanej činnosti, ako aj mierne zvýšená hlučnosť a zaťaženosť cestných komunikácií," uviedol OÚ. Predložený zámer z hľadiska ochrany ovzdušia je podľa neho možné akceptovať. Pripomenul, že v rámci návrhu sa uvažuje aj o realizácii protihlukových opatrení.

V rozhodnutí sa tiež uvádza, že ide o prvú fázu vybudovania priemyselného parku. V blízkej budúcnosti sa počíta aj s druhou fázou, pre ktorú bude predložený Ministerstvu životného prostredia SR samostatný zámer navrhovanej činnosti s cieľom vykonania povinného hodnotenia.

Navrhovaná činnosť, predmetom ktorej je vybudovanie infraštruktúry Strategického parku Valaliky, má byť v rámci prvej etapy výstavby umiestnená na katastrálnych územiach Valaliky, Haniska, Geča, Čaňa, Sokoľany, Trstené pri Hornáde, Šebastovce a Barca. V tomto priemyselnom parku v okrese Košice-okolie má vyrásť závod švédskej automobilky Volvo, ktorá tam chce vyrábať elektromobily. Predpokladaná kapacita výroby je na úrovni 250.000 vozidiel ročne, čím sa vytvorí 4000 až 5000 nových pracovných miest. Predpokladá sa tiež zvýšenie sekundárnej zamestnanosti.