Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na strojárskom veľtrhu v Nitre sa predstaví zhruba 400 vystavovateľov

Vyše 400 vystavovateľov a spoluvystavovateľov zastupujúcich ďalších 200 firiem z viacerých štátov sveta sa prezentuje na 19. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa dnes začal v Nitre. Na snímke výstavný stánok Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Každoročný Medzinárodný strojársky veľtrh aj tento rok navštívi viac ako 400 vystavovateľov a spoluvystavovateľov zastupujúcich ďalších 200 firiem z viacerých štátov sveta.

Nitra 20. mája (TASR) – V znamení oživenia slovenského strojárstva sa ponesie jubilejný 20. ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa začne v utorok 21. mája na nitrianskom výstavisku Agrokomplex.
Na veľtrhu sa bude prezentovať zhruba 400 vystavovateľov a spoluvystavovateľov, ktorí zastupujú ďalších približne 200 firiem najmä zo Slovenska, Švajčiarska, z Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Talianska, Francúzska, ale aj z Japonska či Tajwanu. Veľtrh potrvá do piatka 24.mája.

Zväz strojárskeho priemyslu SR (ZSP) pripravuje počas veľtrhu medzinárodnú konferenciu Podporme slovenské strojárstvo, ktorá sa začína 21. mája. Jej hlavnou myšlienkou je definovať formy a spôsoby podpory a rozvoja rozhodujúceho odvetvia slovenskej ekonomiky. „Ak hovoríme o podpore slovenského strojárstva, tá by už dnes nebola možná bez podpory bankového a finančného sektora. Viaceré komerčné banky sa preto v ponuke svojich produktov a služieb čoraz viac orientujú práve na firmy a na flexibilné možnosti financovania ich dodávateľsko-odberateľských vzťahov,“ uviedol generálny sekretár ZSP Jozef Hübel. Pomáhajú eliminovať riziká klientov spojené s podnikaním na domácom aj zahraničných trhoch, čím uľahčujú financovanie obchodných aktivít a zvyšujú ich konkurencieschopnosť. „Bez bankových a poistných služieb a produktov sa už dnes zaobíde máloktorá slovenská strojárska firma,“ konštatoval Hübel.

Podľa prezidenta ZSP Milana Cagalu strojársky priemysel naďalej zostáva súčasťou tých priemyselných odvetví, ktoré ťahajú našu ekonomiku. „Hoci mnohé aktivity strojárov sa rokmi pretransformovali práve do automobilového priemyslu, nemožno zabúdať na klasické a tradičné strojárske výroby a výrobky, ktoré tu stále máme a naďalej sa rozvíjajú,“ uviedol. Podľa prezidenta ZSP je ale nevyhnutné, aby sme konečne vytvorili naozaj účinný a efektívny systém vzdelávania, pretože tak stredné odborné školy strojárskeho zamerania, ako aj slovenské strojnícke fakulty doslova prežívajú. „Bez tohto potenciálu nebude mať strojárstvo dostatok kapacít na výchovu kvalifikovanej pracovnej sily a tým sa stratí aj naša konkurencieschopnosť. Očakávame od štátu, samosprávy, ale aj od rezortov školstva, práce i hospodárstva oveľa väčšiu súčinnosť a podporu. Značne pridať musia v tomto smere aj naše podniky,“ zdôraznil Cagala.