Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Strop na cenu ruskej ropy nie je tragédia, odkazuje Moskva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cenový strop znamená, že Rusko môže aj naďalej dodávať ropu na trh, ale za cenu nižšiu ako 60 USD (56,67 eura) za barel (159 litrov).

Moskva 6. decembra (TASR) - Rusko je presvedčené, že nájde nových kupcov pre svoju ropu. Uvalenie cenového stropu na jej vývoz zo strany Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine tak Moskva nepovažuje za tragédiu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Cenový strop, ktorý vstúpil do platnosti v pondelok (5. 12.), sa snaží obmedziť príjmy Ruska z predaja ropy, ktoré využíva na financovanie vojny na Ukrajine. A zároveň má zabezpečiť, aby Rusko aj naďalej zásobovalo ropou svetový trh.

"Nepochybujem o tom, že sa nájdu kupci pre náš produkt," povedal v utorok novinárom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Sergej Rjabkov. A dodal, že ruské úrady sa na zavedenie cenového stropu pripravili.

"Uvidíme, ako zareaguje trh, ale v každom prípade naše záujmy v tejto oblasti budú tak či onak zabezpečené," citovali Rjabkova ruské tlačové agentúry.

Podpredseda vlády Alexander Novak zase zopakoval varovanie, že strop nevyhnutne povedie k zvýšeniu cien. Pripustil však, že sa to dotkne aj logistiky. "Ruská ropa bola vždy žiadaná a bude aj naďalej," povedal Novak novinárom. "Nevidíme tu žiadnu tragédiu."

Cenový strop znamená, že Rusko môže aj naďalej dodávať ropu na trh, ale za cenu nižšiu ako 60 USD (56,67 eura) za barel (159 litrov).

Kremeľ už v pondelok uviedol, že toto opatrenie neovplyvní vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine.

(1 EUR = 1,0587 USD)