Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

STU bude s ÚJD riešiť bezpečnosť jadrovej energetiky Slovenska

Na snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU). Foto: TASR Jaroslav Novák

Obidve strany plánujú spolupracovať pri vzájomných konzultáciách, v poskytovaní nezávislých expertíz, analýz, metodickej podpory či v testovaní materiálov s vplyvom na jadrovú bezpečnosť.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave bude spolupracovať s Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR na riešeniach pre bezpečnú prevádzku jadrových elektrární na Slovensku. Zaviazali sa k tomu v Memorande o spolupráci, ktoré v pondelok podpísali rektor STU Oliver Moravčík a predsedníčka ÚJD Marta Žiaková.

Projekt by sa mal zamerať na výskum nových typov jadrového paliva, využiteľného v reaktoroch typu VVER 440, ktoré vyrábajú elektrickú energiu v jadrových elektrárňach v Mochovciach i v Jaslovských Bohuniciach. Mal by výrazne prispieť k bezpečnosti, stabilite energetiky a hospodárstva SR.

"Vzájomná spolupráca prinesie jednak synergiu v získavaní a využívaní teoretických aj praktických poznatkov pri riešení otázok v pôsobnosti úradu, predovšetkým v oblasti výskumu vlastností špeciálnych materiálov, a tiež podporu vzdelávacieho procesu univerzity formou konzultácií študentov so zamestnancami ÚJD či možnosťou odbornej praxe," konštatovala Žiaková.

Obidve strany plánujú spolupracovať pri vzájomných konzultáciách, v poskytovaní nezávislých expertíz, analýz, metodickej podpory, v testovaní materiálov s vplyvom na jadrovú bezpečnosť, možnosti výroby a kontroly súčiastok, poskytnutia a analýzy dizajnovej a povrchovej úpravy materiálov v oblasti jadrovej bezpečnosti či vo vedecko-výskumnej činnosti na úrovni medzinárodných a národných projektov.

Dôležitá forma spolupráce bude spočívať aj vo výskumnej a vývojovej činnosti študentov a doktorandov STU, vrátane možnosti pôsobenia zamestnancov ÚJD ako konzultantov, respektíve špecialistov pri ich prácach, a tiež v oblasti stáží študentov na úrade.

"Naša univerzita disponuje sofistikovanými výskumnými a vývojovými pracoviskami a vysoko kvalifikovanými odborníkmi, ktorí môžu byť efektívne nápomocní pri výskume materiálov vhodných pre bezpečnosť jadrovej energetiky na Slovensku," zdôraznil Moravčík.

Na archívnej snímke rektor Slovenskej technickej univerzity Oliver Moravčík.
Foto: TASR - Dano Veselský



"Som presvedčený, že snaha rozvíjať spoluprácu na oboch stranách naberie potrebnú dynamiku a už onedlho uvidíme výsledky spolupráce na študentskej, vedecko-výskumnej alebo odbornej úrovni, v spolupráci s FEI alebo MTF STU, ktoré k tomu predurčuje moderná infraštruktúra potrebná tak pre analýzu materiálov jadrovej energetike, ako aj pre ich výrobu či testovanie. Verím, že v krátkom čase sa nám podarí iniciovať za pomoci vlády SR a tretieho partnera spoločný projekt v téme jadrovej energetiky, zameraný na zvyšovanie kompetencií a najmä na palivové zabezpečenie prevádzky našich reaktorov, kde je nateraz potenciálnym rizikom silná závislosť od jedného dodávateľa z Ruskej federácie,"
dodal prorektor STU pre strategické projekty, rozvoj, inovácie a prax Maximilián Strémy.