Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Vysokoškoláci budú platiť na budúci rok odvody od zárobku 159 eur

Foto: TASR/AP

Vyššie odvody pri práci na dohodu priniesla novela zákona o sociálnom poistení.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Suma, od ktorej budú vysokoškoláci platiť vyššie odvody, sa v budúcom roku mierne zvýši.

Kým tento rok študenti od 18 do 26 rokov platia takmer 30-% odvody pri práci na dohodu od sumy 155 eur, v budúcom roku ich zaplatia od 159 eur. U stredoškolákov sa táto suma zvyšuje zo 66 na 68 eur. TASR o tom informovala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Katarína Stoláriková.

O odvodoch pre študentov pracujúcich na dohodu rokovali minulý týždeň zástupcovia študentských organizácií s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). "Otázka možnosti a miery ďalšieho navýšenia tejto sumy bude predmetom rokovania oboch strán v prvom štvrťroku 2014," doplnila Stoláriková. Impulzom pre takéto rokovanie je podľa nej snaha o pokrytie nákladov u študentov, ktorí brigádujú zo sociálnych dôvodov alebo z dôvodu získania potrebnej praxe pre svoje uplatnenie. "Jedným z našich návrhov bolo viazať sumu oslobodenú od odvodov na výšku sumy životného minima. Spomínané návrhy vyplynuli z prieskumu, ktorý sme realizovali v priebehu roku 2013," zdôvodnila predsedníčka ŠRVŠ.

Z prieskumu medzi študentmi pritom podľa Stolárikovej vyplynulo, že u študentov a žiakov dochádzalo v dôsledku zmien v sociálnom poistení od začiatku roka k možným špekuláciám len veľmi zriedka. "Vo väčšej miere sa zákon pokúšali obchádzať zamestnávatelia a agentúry sprostredkujúce brigády," uviedla Stoláriková.

Na minulotýždňovom rokovaní s ministrom práce aj so štátnym tajomníkom Jozefom Burianom (Smer-SD) sa okrem ŠRVŠ zúčastnili aj zástupcovia Študentskej rady stredných škôl SR (ŠRSŠ SR) a Asociácie doktorandov Slovenska (ADS). S predstaviteľmi ministerstva sa dohodli tiež na tom, že zástupcovia stredoškolákov, vysokoškolákov a doktorandov budú súčasťou pracovných skupín rezortu práce, zameraných na konkrétne problémy.

Koncom novembra minulého roka podpísali študentské organizácie s ministrom práce Jánom Richterom memorandum upravujúce odvody z dohôd pre študentov aj memorandum o vzájomnej spolupráci. Z memoranda vyplynulo, že študenti do 18 rokov majú na tento rok len 1,05-% odvod z dohôd do 66 eur. Nad 18 rokov majú študenti denného štúdia do 26 rokov pri brigádach túto činnosť zodvodnenú vo výške 1,05 % do 155 eur. Nad úroveň 155 eur platia odvody vo výške 29,8 %. Časť študentov ústupok kritizovala. Podpredseda KDH Miloš Moravčík to označil za výsmech študentom a povedal, že tí, ktorých nefinancujú rodičia, budú mať problém vyžiť zo 155 eur na mesiac.

Vyššie odvody pri práci na dohodu priniesla novela zákona o sociálnom poistení.