Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Študenti cez leto míňajú viac

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z prieskumu vyplynulo, že 58 % mladých vo veku 19 až 29 rokov využíva v banke bežný účet, stredoškolákov vo veku 15-19 rokov je 20 %.

Bratislava 12. augusta (TASR) - V týchto dňoch stúpajú študentom obraty na účtoch. Hlavným dôvodom sú zrejme prvé zárobky z letných brigád, ktoré im prichádzajú na účet.

Z údajov ČSOB vyplýva, že študentom v lete stúpajú aj výdavky, v porovnaní so školským rokom míňajú cez prázdniny o 7 % viac, kartu používajú dva razy častejšie na platby v obchodoch ako na výbery z bankomatu. V lete zaplatia priemerne kartou 53 eur za mesiac, z bankomatu si vyberú v priemere 82 eur mesačne.

Každý piaty vysokoškolák má v ČSOB zriadené povolené prečerpanie účtu, z toho viac ako polovica ho aj aktívne využíva a 8 % z nich ide do mínusu pravidelne každý mesiac.

Štúdia LifeStyle od agentúry TNS, realizovaná začiatkom roka 2013 na vzorke 6488 respondentov sa pozrela aj na to, ako mladí pracujú s financiami. Z prieskumu vyplynulo, že 58 % mladých vo veku 19 až 29 rokov využíva v banke bežný účet, stredoškolákov vo veku 15-19 rokov je 20 %.