Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Sturnaras vyzval ministrov financií, aby schválili tranžu Aténam

Jannis Stournaras Foto: TASR/AP

Ministri financií eurozóny sa v pondelok dohodli, že predĺžia Grécku o dva roky termín na ozdravenie financií.

Brusel 13. novembra (TASR) - Grécky minister financií Jannis Sturnaras dnes vyzval svojich kolegov z eurozóny, aby na budúci týždeň schválili ďalšiu splátku z úveru Aténam. Pripomenul im, že v opačnom prípade jeho krajine hrozí bankrot.

"Chápem, že (veritelia) tlačia na Grécko, aby dokončilo všetky potrebné opatrenia, a my to robíme. Musím však upozorniť, že riziko nepredvídanej udalosti je teraz veľmi vysoké, preto musíme byť opatrní. Existujú určité hranice," vyhlásil a dodal, že je nesmierne dôležité, aby 20. novembra, keď sa majú ministri zísť na mimoriadnom zasadaní, padlo rozhodnutie o uvoľnení peňazí.

"Ďalšia splátka prinesie obnovenie dôvery a odstráni 'drachmofóbiu'," povedal Sturnaras v prejave k členom hospodárskeho a menového výboru Európskeho parlamentu.

Ministri financií eurozóny sa v pondelok (12.11.) dohodli, že predĺžia Grécku o dva roky termín na ozdravenie financií, ale rozhodnutie o uvoľnení ďalšej tranže v hodnote 31,5 miliardy eur zo záchranného úveru odložili na 20. novembra.

Odklad rozhodnutia prinútil Atény, aby sa dnes pokúsili získať potrebné financie z predaja krátkodobých pokladničných poukážok. Aukcia však krajine nepriniesla taký objem financií, aký potrebuje na vyrovnanie dlhopisov splatných 16. novembra. Presnejšie, Grécko dnes predalo krátkodobé pokladničné poukážky za 4,06 miliardy eur, ale potrebuje 5 miliárd eur. Preto chce zvyšné peniaze získať v najbližších dvoch dňoch prostredníctvom priameho predaja.

Informovala o tom agentúra DPA.