Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad bude zisťovať životné podmienky Slovákov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zisťovanie sa dotkne domácností v 78 okresoch Slovenska. Najviac domácností vybraných náhodným výberom bude z Bratislavského kraja, najmenej z Trnavského a Trenčianskeho kraja.

Bratislava 7. februára (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR navštívi v prvom polroku takmer 7000 slovenských domácností, aby získal podklady pre projekt EU SILC. Ten prináša komplexný obraz o chudobe, sociálnom vylúčení a životných podmienkach v EÚ. V tomto roku sa zber údajov uskutoční v 6939 náhodne vybraných domácnostiach v 399 obciach či mestách SR počas nasledujúcich mesiacov až do polovice júla. V piatok o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

"Získané údaje budú podkladom pre nové dáta na národnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ. Výsledky tohto zisťovania odborníci používajú na analýzy životnej úrovne obyvateľstva a na návrhy opatrení politík s cieľom zvyšovať kvalitu života obyvateľov," spresnila Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR.

Zisťovanie sa dotkne domácností v 78 okresoch Slovenska. Najviac domácností vybraných náhodným výberom bude z Bratislavského kraja, najmenej z Trnavského a Trenčianskeho kraja.

Vyškolení pracovníci navštívia domácnosti osobne. "Pracovníci sa preukážu poverením a preukazom totožnosti. ŠÚ SR oslovuje vopred domácnosti aj listom, na ktorom je uvedený konkrétny termín návštevy," spresnila Ivančíková. V prípade akýchkoľvek pochybností zo strany domácnosti je možné podrobnejšie informácie získať alebo si ich overiť na jednotlivých krajských pracoviskách ŠÚ SR, prípadne na obecnom či mestskom úrade.

Výsledkom zisťovania budú aktuálne dáta o počtoch a podieloch, ako aj štruktúre domácností obyvateľov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Dáta posledných rokov potvrdzujú dlhodobé trendy, že príjmová chudoba na Slovensku najviac ohrozuje nezamestnaných, neúplné rodiny, teda osamelých rodičov s jedným či viacerými závislými deťmi, a viacdetné úplné rodiny.

Súčasne ŠÚ zisťuje, čo si domácnosti môžu, prípadne nemôžu, dovoliť, či majú problém napríklad s nečakanými výdavkami, s nedoplatkami pri platení hypoték, pôžičiek či platení výdavkov za bývanie. Celkovo medzi deviatimi oblasťami nedostatku je aj otázka, či rodinný rozpočet umožňuje respondentom jesť aspoň jedno mäsité jedlo každý druhý deň.

Zisťovanie EU SILC sa uskutočňuje podľa spoločnej medzinárodnej metodiky a realizuje sa v 27 krajinách EÚ, v Nórsku a na Islande. Základné informácie zo zisťovania 2020 budú zverejnené v prvej polovici budúceho roka. Výsledky zo zisťovania 2019 uverejní ŠÚ v júni alebo v júli.