Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny nehnuteľností na bývanie v 1. štvrťroku rekordne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Aktuálny vývoj počas prvého štvrťroka 2022 bol dôsledkom najmä dynamického rastu realizačných cien nových nehnuteľností na úrovni 16 %.

Bratislava 31. mája (TASR) - Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas prvého štvrťroka 2022 medziročne vzrástli o 14,2 %, čo predstavovalo nový rekord medziročného vzostupu. Skutočné predajné ceny nehnuteľností v SR dosiahli v úvode roka vysoký rast najmä vďaka rastu cien pri predaji nových domov a bytov. Informoval o to Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V rovnakom období pred dvomi rokmi ceny vzrástli podobne extrémne (o vyše 13 %), ale počas prvých troch mesiacov vlaňajška bol rast len mierny (o 2 %).

Aktuálny vývoj počas prvého štvrťroka 2022 bol dôsledkom najmä dynamického rastu realizačných cien nových nehnuteľností na úrovni 16 %. Existujúce nehnuteľnosti pritom zvyšovali ceny miernejšie, medziročne o necelých 13 %.

Medzikvartálne (v porovnaní so 4. štvrťrokom 2021) vzrástli realizačné ceny o takmer 2 %. Aj v porovnaní s koncom minulého roka vývoj ťahali najmä nové nehnuteľnosti (rast predajných cien na úrovni 4,4 %). Existujúce staršie nehnuteľnosti zaznamenali zvýšenie cien oproti hodnotám z októbra až decembra 2021 len o nevýrazných 0,4 %.

V dlhodobom porovnaní boli aktuálne ceny vyššie ako v priemere za rok 2021 (bázický index) o 72 %. Výraznejší rast sa prejavil pri existujúcich nehnuteľnostiach, pričom ich ceny v dlhodobom horizonte vzrástli o 80 %. Nové nehnuteľnosti počas jedenástich rokov zvýšili predajné ceny o 56 %.

Údaje o realizačných cenách nehnuteľností za 1. štvrťrok 2022 sú spracované na základe zmlúv priamo z katastra nehnuteľností, teda z cien získaných z reálne uskutočnených predajov evidovaných katastrom (databáza spravovaná Úradom geodézie, kartografie a katastra SR).