Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ekonomická nálada na Slovensku sa v máji 2023 opäť mierne zhoršila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvera slovenských spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku bola v máji v porovnaní s aprílom mierne pesimistickejšia.

Bratislava 30. mája (TASR) - Ekonomická nálada na Slovensku sa po dvoch mesiacoch zlepšenia v máji opäť mierne zhoršila. Pri medzimesačnom znížení o 4,5 bodu bola hodnota sezónne upraveného indikátora ekonomického sentimentu (IES) na úrovni 93,9. Oproti minulému roku sa ekonomická nálada zhoršila o 15,3 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru aktuálne zaostáva o 8,1 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave v máji poklesol o 13,4 bodu na hodnotu -9,7. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnili všetky tri ukazovatele, najviac však očakávaná priemyselná produkcia. Jej zníženie očakávajú najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a drevených a papierových výrobkov.

Indikátor dôvery v službách v máji vzrástol o sedem bodov na hodnotu 11 a bol tak najvyšší od júna minulého roka. Nárast sa zaznamenal v ukazovateľoch hodnotiacich posledné tri mesiace - v podnikateľskej situácii aj v dopyte po službách. V podnikateľskej situácii za posledné tri mesiace zaznamenali zlepšenie v umení, zábave a rekreácii či v ubytovacích a stravovacích službách. Vyšší dopyt hlásili najmä ubytovacie a stravovacie služby a umenie, zábava a rekreácia.

Indikátor dôvery v obchode v máji klesol oproti aprílu o 7,7 bodu na hodnotu päť. Respondenti negatívne hodnotili trend podnikateľských aktivít a očakávajú pokles požiadaviek na dodávateľov. Negatívne hodnotenia trendu podnikateľských aktivít prevládali najmä v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach a v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel.

Indikátor dôvery v stavebníctve po minulomesačnom výraznom zlepšení v apríli opäť klesol. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa znížil o 5,5 bodu, indikátor tak znova nadobudol mínusovú hodnotu (negatívne hodnotenia respondentov prevýšili pozitívne), a to -2,5. Nepriaznivejšie bola hodnotená celková úroveň objednávok, ako aj očakávaná zamestnanosť.

Dôvera slovenských spotrebiteľov v slovenskú ekonomiku bola v máji v porovnaní s aprílom mierne pesimistickejšia. Hodnota indikátora spotrebiteľskej dôvery sa medzimesačne znížila o tri body na úroveň -24,2. Spotrebitelia boli skeptickejší pri všetkých štyroch zložkách indikátora. Pesimistickejšie videli nastávajúci vývoj celkovej hospodárskej situácie, finančnej situácie ich domácností, ale aj vývoj nezamestnanosti a očakávaných úspor.