Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Februárové maloobchodné tržby sa medziročne zvýšili o 16,4 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tržby vo februári 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom rástli najvýraznejšie v ubytovaní o 18,8 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 16 % a v maloobchode o 1,3 %.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Februárové maloobchodné tržby sa medziročne zvýšili o 16,4 %, v raste sa držia posledný rok. Medzimesačne vzrástli o 1,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tržby v maloobchode si udržali druhý mesiac vysoké medziročné rasty, a to až pri ôsmich z deviatich sledovaných zložiek. Podnikom reštaurácií a pohostinstiev sa darilo podstatne lepšie, zvýšili tržby o polovicu, ale do objemu pred pandémiou im chýbala ešte pätina. Podniky ubytovania druhý mesiac rástli radikálne, ide však len o dobiehanie obrovských prepadov počas lockdownu pred rokom.

Tržby vo februári 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom rástli najvýraznejšie v ubytovaní o 18,8 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 16 % a v maloobchode o 1,3 %. Klesli v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,8 % a vo veľkoobchode o 0,6 %.

Aj v súhrne za dva mesiace roka 2022 boli tržby vo vnútornom obchode v porovnaní s tržbami za rovnaké obdobie roka 2021 dvojciferne vyššie takmer vo všetkých činnostiach, najvýznamnejšie v reštauráciách a pohostinstvách o 39,5 %, veľkoobchode o 24,6 %, maloobchode o 16,7 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 14,3 %. Výnimkou bolo ubytovanie, tržby boli medziročne štvornásobne vyššie vplyvom druhej vlny pandémie na začiatku roka 2021, keď padli na úplné minimum.