Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Harmonizovaná miera inflácie v septembri medziročne vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

K zvyšovaniu cien v reštauráciách dochádza priebežne počas celého roka, avšak septembrový výrazný skok cien stravovania bol ovplyvnený predovšetkým zvýšením cien (o 32,8 %) v závodných jedálňach.

Bratislava 20. októbra (TASR) - V septembri 2021 sa medziročná inflácia porovnávajúca cenovú úroveň harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien v septembri 2021 oproti septembru 2020 zvýšila na hodnotu 4 %. V auguste 2021 bola jej hodnota 3,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera inflácie HICP - harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien (vyjadrená zmenou priemeru harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov), predstavovala v septembri 2021 hodnotu 2 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu viac, ako bola jej hodnota v auguste 2021.

Medzimesačná HICP inflácia dosiahla v septembri 2021 úroveň 0,8 %. Medzimesačné, ako aj medziročné septembrové zvýšenie harmonizovanej inflácie v porovnaní s jej hodnotami v predchádzajúcom mesiaci bolo ovplyvnené najmä zvýšením cien stravovania v odbore reštaurácie a hotely.

K zvyšovaniu cien v reštauráciách dochádza priebežne počas celého roka, avšak septembrový výrazný skok cien stravovania bol ovplyvnený predovšetkým zvýšením cien (o 32,8 %) v závodných jedálňach, do ktorých je zaradené aj školské stravovanie. Zvýšenie cien školského stravovania bolo spôsobené legislatívnou zmenou – konkrétne obmedzením štátneho financovania obedov v základných školách.

Na celkové zvýšenie medzimesačnej inflácie v septembri 2021 pôsobilo zvýšenie cien najmä v odbore reštaurácie a hotely (kladný príspevok 0,56 percentuálneho bodu k medzimesačnej inflácii 0,8 %), vzdelávanie (kladný príspevok 0,06 p. b.), odevy a obuv (kladný príspevok 0,05 p. b.), potraviny a nealkoholické nápoje (kladný príspevok 0,04 p. b.), bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá (kladný príspevok 0,04 p. b.), nábytok, bytové vybavenie a bežná údržba domácnosti (kladný príspevok 0,02 p. b.).