Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Štatistici: Hrubý národný dôchodok Slovenska vlani klesol o 1,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnota HND sa určuje z hodnoty hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý vyjadruje celkovú výkonnosť ekonomiky vytvorenú na území Slovenskej republiky.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Hrubý národný dôchodok (HND) Slovenskej republiky v roku 2020 dosiahol hodnotu 91,05 miliardy eur, čo je o 1,5 % nižšia hodnota ako bol HND v roku 2019. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Dáta o HND od roku 2010 boli podľa úradu upravené podľa medzinárodnej metodiky v intervale od -0,3 % po +0,4 % HND.

Údaj sumarizuje dôchodky subjektov ekonomiky SR z tuzemska i zo zahraničia a slúži ako podklad na určovanie súm, ktorými SR prispieva do rozpočtu EÚ, a je kľúčom k nastaveniu dotácií z rozpočtu EÚ. Hodnota HND sa určuje z hodnoty hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý vyjadruje celkovú výkonnosť ekonomiky vytvorenú na území Slovenskej republiky.

HND sa vypočíta z hodnoty HDP odpočítaním prvotných dôchodkov platených rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami nerezidentským inštitucionálnym jednotkám a pripočítaním prvotných dôchodkov prijatých rezidentskými inštitucionálnymi jednotkami zo zahraničia.

Prvotné dôchodky platené do zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku dane z produkcie a dovozu, platené inštitúciám EÚ. Na druhej strane, prvotné dôchodky prijaté zo zahraničia v sebe zahŕňajú odmeny zamestnancov, dôchodky z majetku a subvencie z inštitúcií EÚ.