Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Indikátor dôvery v priemysle a službách klesol, v obchode vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v marci v porovnaní s februárom o 2,3 p. b. na hodnotu 26,3 vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.

Bratislava 30. marca (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v marci 2020 oproti hodnote minulého mesiaca klesol o 0,1 bodu na hodnotu 97,9. Dôvera sa zvýšila najmä v stavebníctve a o niečo menej u spotrebiteľov a v obchode. Naopak, klesla v priemysle a službách. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 5,4 bodu a za výsledkom rovnakého obdobia minulého roka o 0,6 bodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle v marci poklesol o 1,7 percentuálneho bodu (p. b). na zápornú hodnotu -3. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil hlavne pokles očakávanej produkcie v najbližších troch mesiacoch.

V marci indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu stúpol o 4 body na negatívnu hodnotu -4,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 19,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode vzrástol v marci v porovnaní s februárom o 2,3 p. b. na hodnotu 26,3 vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách v marci opäť klesol, jeho záporná hodnota (-1) sa v porovnaní s februárom znížila o 1 percentuálny bod. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnym hodnotením očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu aj dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku bola na začiatku marca oproti stavu spred mesiaca optimistickejšia. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery medzimesačne vzrástol o 3,3 bodu na negatívnu hodnotu -7,8. Respondenti boli optimistickejší pri všetkých štyroch zložkách indikátora, najmä v očakávaniach celkovej hospodárskej situácie a úspor domácností, menej v očakávaniach finančnej situácie domácností a vývoja nezamestnanosti. V porovnaní so situáciou pred rokom boli respondenti pesimistickejší o 0,8 bodu a aktuálny výsledok aj naďalej prevyšuje dlhodobý priemer.

Prieskum vykonával ŠÚ SR v prvej polovici marca, preto dosahy rozšírenia nákazy novým koronavírusom a zavedenia preventívnych opatrení vyhlásených vládou SR počas tohto obdobia sú v prieskumoch zachytené len čiastočne.