Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Medziročná harmonizovaná inflácia dosiahla v júni hodnotu 12,6%

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas júna 2022 harmonizované ceny medzimesačne vrástli o 1,1 %. Tento

Bratislava 19. júla (TAS - Spotrebiteľské ceny v júni 2022 podľa európskej harmonizovanej metodiky medziročne vzrástli o 12,6 %, v máji 2022 bola táto hodnota 11,8 %. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla v júni 1,1 %, zatiaľ čo v júni minulého roka bola jej hodnota 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie v júni 2022 (priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) sa zvýšila v porovnaní s jej hodnotou v predchádzajúcom mesiaci máj 2022 o 0,8 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 7,1 %.

Počas júna 2022 harmonizované ceny medzimesačne vrástli o 1,1 %. Tento výsledok najvýraznejšie ovplyvnil kladný príspevok odboru potraviny a nealkoholické nápoje o 0,54 p. b., kde rozhodujúci bol rast cien potravín. Bola to takmer polovica z celkovej medzimesačnej inflácie.

Druhý najvýraznejší vplyv na rast cien v porovnaní s májom mal odbor doprava (príspevok +0,18 bodu), ťahaný najmä pokračujúcim zdražovaním pohonných látok. Tretí najvýraznejší vplyv s rovnakým s príspevkom +0,09 bodu k celkovému číslu mali dva odbory - bývanie a energie a odbor rekreácia a kultúra. Prvý z nich bol determinovaný rastom cien vodného a stočného a potom zvýšením cien služieb týkajúcich sa obydlia. Druhý z nich ovplyvnili mierne zdražovania viacerých zložiek, najmä novín a periodík a dovolenkových zájazdov.