Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Medziročný pokles tržieb v priemysle sa v novembri zastavil

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súhrne za jedenásť mesiacov roku 2021 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 8,7 %.

Bratislava 12. januára (TASR) - Medziročný pokles tržieb v priemysle sa v novembri 2021 po troch mesiacoch zastavil. Toto ťažiskové odvetvie slovenskej ekonomiky vykázalo v novembri rast tržieb o 4,6 %. Priemysel rástol v stálych cenách aj v porovnaní s hodnotami tržieb pred pandémiou (s novembrom 2019), a to o 7,8 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Po jednomesačnom medziročnom poklese sa k rastu na úrovni 2,5 % vrátili tržby vo vybraných trhových službách, ale v porovnaní s hodnotami pred pandémiou boli nižšie o 1,9 %. Stavebníctvo si medziročne polepšilo o 0,4 %, avšak oproti hodnotám pred pandémiou boli tržby nižšie o 11,6 %.

Podniky dopravy a skladovania pokračujú vo výraznom medziročnom zlepšení tržieb, aktuálne v novembri mali tržby medziročne vyššie o 12,2 % a oproti novembru 2019 dosiahli rast o 8,3 %. Vyšší rast dosiahli aj subjekty pôsobiace v oblasti informačné a komunikačné činnosti, medziročne zvýšili svoje tržby o 13,5 %, na hodnoty spred pandémie im však chýbalo ešte 2,2 %.

Po očistení od sezónnych vplyvov (vrátane vplyvu počtu pracovných dní) sa tržby v priemysle medzimesačne zvýšili o 7,4 %. Vo vybraných trhových službách tržby narástli oproti októbrovým hodnotám o 2,3 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 2,2 %. Medzimesačne klesli tržby v doprave a skladovaní (o 0,5 %), ako aj v stavebníctve (o 0,3 %).

V súhrne za jedenásť mesiacov roku 2021 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne vzrástli o 8,7 %. Výsledok ťahali najmä vyššie tržby vo výrobe kovov o 16,6 %, výrobe dopravných prostriedkov o 4,2 %, ako aj vo výrobe strojov a zariadení o 20,5 %. V dodávke elektriny vzrástli tržby o 9,1 %.