Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Obavy z covidu sa vlani zmiernili aj pri plánovaní pobytu v SR

Na snímke Oravský hrad v obci Oravský Podzámok, foto z archívu. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Slovenským fenoménom domáceho cestovania pri výbere ubytovania je, že približne každá druhá cesta je spojená s ubytovaním u príbuzných či priateľov.

Bratislava 24. júna (TASR) - Počet pobytov s prenocovaním na Slovensku v roku 2021 vzrástol medziročne o 9 %, pričom obyvatelia SR absolvovali 4,5 milióna ciest. K hodnotám v poslednom roku pred pandémiou stále chýbalo 41 % ciest. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na pobytoch v rámci Slovenska strávili cestujúci v minulom roku najčastejšie jednu až tri noci, čo predstavovalo 71 % zo všetkých pobytov na Slovensku. Cesty s viac ako tromi prenocovaniami predstavujú už niekoľko rokov necelú tretinu cestovateľských aktivít.

Obavy z pandémie sa vlani zmiernili aj pri plánovaní domácich ciest. Svedčí o tom medziročný nárast počtu pobytov spojených s trávením času v mestách, ktorý vzrástol o takmer 12 %, kým na vidieku a na horách to bolo len v rozmedzí 5 % až 7 %. Pobyty s programom aj v meste však aj napriek tomu oproti predpandemickému roku 2019 zaostávali o 46 %, kým pobytov na vidieku bolo menej už len o 28 %.

Slovenským fenoménom domáceho cestovania pri výbere ubytovania je, že približne každá druhá cesta je spojená s ubytovaním u príbuzných či priateľov alebo na vlastnej chalupe, teda mimo prenajatého plateného ubytovania. Tento trend sa ešte posilnil aj vlani, neprenajaté ubytovanie tvorilo 54 % zo všetkých ciest, pričom sa medziročne ešte zvýšilo využitie vlastných ubytovacích zariadení.

Aj v tuzemskom turizme cestovali Slováci na pobyty najviac, až na 80 % ciest, automobilmi. Najnavštevovanejšími regiónmi boli Vysoké Tatry, okres Liptovský Mikuláš a hlavné mesto Bratislava. Tieto tri regióny boli cieľom štvrtiny ciest.