Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Priemysel pribrzdil, júnová produkcia medziročne klesla o 5,7 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súhrne za celý prvý polrok roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,2 %.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v júni medziročne poklesla o 5,7 %, bol to už štvrtý mesiac od začiatku roka, keď si kľúčové odvetvie ekonomiky pripísalo nižší výkon ako pred rokom. Spomalenie sa počas júna prejavilo vo väčšine priemyselných odvetví, uviedol v stredu Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovo z 15 sledovaných odvetví priemyslu väčšina, až osem odvetví, zaznamenala medziročný pokles. Aktuálny výsledok najvýznamnejšie ovplyvnil pokles produkcie v dodávke elektriny, plynu, pary o 30,4 % a pokles vo výrobe dopravných prostriedkov o šesť percent. Tretí najväčší vplyv na spomalenie priemyselnej produkcie mal štvrtinový pokles vo výrobe počítačov a elektroniky a pokles o 6,7 % vo výrobe kovov a kovových konštrukcií. Výrazný medziročný pokles takmer o 29 % bol aj vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov.

Zvýšili sa, naopak, výkony v menších odvetviach slovenského priemyslu. Bol to najmä rast o 6,7 % v produkcii podnikov výroby strojov a zariadení, ďalej zvýšenie v ostatnej výrobe a oprave strojov o 16,6 %. Drobné príspevky k rastu priemyslu mali tiež vyššie výkony vo výrobe elektrických zariadení, v potravinárskej výrobe, ich medziročné rasty však neprekonali hodnotu šiestich percent, tiež zdynamizovanie vo výrobe z textilu a kože, ktoré prekonalo úroveň desiatich percent.

V súhrne za celý prvý polrok roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,2 %. Najvýznamnejší vplyv na dynamiku vývoja mal pokles produkcie v energetike o 21,4 %, a následne spomalenie vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,3 %. Naopak, produkcii pomohol rast predovšetkým vo výrobe elektrických zariadení o 9,1 %, ďalej rast o 3,5 % vo výrobe výrobkov z gumy a plastu.