Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Priemyselná produkcia v apríli 2022 medziročne poklesla o 9,6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne v apríli slovenský priemysel vyprodukoval o 3,1 % väčšiu hodnotu, ako bol priemerne v bázickom roku 2015.

Bratislava 10. júna (TASR) - Priemyselná produkcia v apríli 2022 medziročne poklesla o 9,6 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spomalenie sa dotýka len tretiny priemyselných odvetví, ale rasty v kovovýrobe, gumárenstve či spracovaní ropy a vo väčšine malých odvetví priemyslu nedokázali kompenzovať pokračujúce hlbšie poklesy v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov, energetike, dôležitej elektronike či ťažbe surovín.

Aktuálne v apríli slovenský priemysel vyprodukoval o 3,1 % väčšiu hodnotu, ako bol priemerne v bázickom roku 2015. Pred rokom v apríli to bolo až o 14 % vyššia hodnota ako v mesačnom priemere roku 2015.

V súhrne za celé štyri mesiace roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,7 %. Najvýznamnejší vplyv na dynamiku vývoja mal pokles produkcie vo výrobe dopravných prostriedkov o 11 %(príspevok -2,83 p. b.), ako aj pokles v energetike o 18,4 % (príspevok -2,65 p. b.). Pozitívne príspevky k výsledku na úrovni približne pol percentuálneho bodu (p. b.) mali aj medziročné rasty ďalších priemyselných odvetví, a to vo výrobe elektrických zariadení, ako aj vo výrobe z gumy a plastov.