Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Priemyselná produkcia v auguste 2022 medziročne poklesla o 2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súhrne za prvých 8 mesiacov roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,5 %.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Priemyselná produkcia v auguste 2022 medziročne poklesla o 2 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Slovenský priemysel v auguste 2022 zostal pod úrovňou vlaňajška, ale pokles bol menší ako v predošlých dvoch mesiacoch. Rozhodujúca výroba áut bola vysoko v pluse, ale nestihla prepísať do pozitívnych čísiel vývoj celého odvetvia pre prudko padajúcu energetiku. V podobnom duchu súperili aj výsledky ostatných odvetví. Aj druhý prázdninový mesiac bol ovplyvnený celozávodnými dovolenkami u veľkých producentov.

Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne o viac ako pätinu klesla produkcia súvisiaca s energetikou, jednociferné poklesy evidovala aj výroba pre medzispotrebu a výroba predmetov dlhodobej spotreby. Nad úrovňou augusta 2021 bola produkcia investičných prostriedkov o 13,2 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 5,7 %.

V súhrne za prvých 8 mesiacov roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 3,5 %. Celkovo z 15 sledovaných odvetví bola už väčšina, 8 odvetví v mínuse a celková kumulatívna bilancia zostáva stále pod úrovňou minulého roka. Najvýznamnejší vplyv na dynamiku vývoja mal pokles v dodávke elektriny, plynu, pary o 23,3 % (príspevok -3,20 p. b.), ako aj vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,1 % (príspevok -0,96 p. b.). A súčasne najvýznamnejší pozitívny vplyv mal rast produkcie vo výrobe elektrických zariadení o 8,9 % (príspevok +0,63 p. b.), ako aj v ostatnej výrobe a oprave strojov o 9,5 % (príspevok +0,32 p. b.).