Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Priemyselná produkcia v novembri 2022 poklesla o 10,8 %

Na snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Medzimesačne (oproti októbru 2022) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1 %.

Bratislava 10. januára (TASR) - Priemyselná produkcia v novembri 2022 medziročne poklesla o 10,8 %, priemysel zvýšil svoje zaostávanie, prejavujúce sa v posledných mesiacoch. Medzimesačne, oproti októbru 2022, po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Aktuálny výsledok odvetvia v jedenástom mesiaci najvýznamnejšie ovplyvnil pokles produkcie v energetike spolu s ťažbou, dobývaním, pričom energetika patrí k podielovo najväčším odvetviam v slovenskom priemysle a už takmer rok pokračuje vo výraznom útlme. Vplyv odvetví na celý priemysel je vyjadrený prostredníctvom tzv. príspevkov, ktoré zohľadňujú tempo rastu/poklesu v kombinácii s váhou odvetvia v štruktúre priemyslu.

Významný vplyv na celkový výkon priemyslu mal najmä pokles vo výrobe dopravných prostriedkov o 8,7 %, pokles vo výrobe z gumy a plastu o 17,6 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií o 14,7 % a tiež medziročne nižšia výroba strojov a zariadení. Medziročne vyšší výkon mali len štyri odvetvia, najzásadnejší vplyv mal mierny rast vo výrobe elektrických zariadení a veľmi dynamický, takmer 50-% rast v podielovo menšom odvetví, vo výrobe farmaceutických výrobkov.

Z hľadiska štruktúry podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne takmer o štvrtinu klesla produkcia, súvisiaca s energetikou, o viac ako 10 % aj výroba pre medzispotrebu. Jednociferne poklesla produkcia investičných prostriedkov a výroba predmetov dlhodobej spotreby. Nárast bol len vo výrobe predmetov krátkodobej spotreby.

V súhrne za prvých 11 mesiacov roka 2022 priemyselná produkcia klesla medziročne o 4 %. Najvýznamnejší vplyv na vývoj mal pokles v energetike spolu s ťažbou, ktoré vytvorili absolútnu väčšinu tohto poklesu. Zvyšné štruktúry priemyslu - teda priemyselná výroba, zastrešujúca 13 odvetví priemyslu, špeciálnych priemyselných zoskupení, boli medziročne v miernom poklese.