Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny boli v septembri medziročne vyššie o 1,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľských cien sa v septembri oproti augustu v domácnostiach zamestnancov nezmenil, informuje Štatistický úrad.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Spotrebiteľské ceny sa v septembri v porovnaní s augustom v úhrne nezmenili, medziročne boli vyššie o 1,4 %. Po vyšších rastoch v minulom roku a začiatkom tohto roka inflácia rastie najpomalšie za posledné tri roky. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzimesačne sa inflácia nezmenila. Najvýraznejší nárast cien zaznamenalo vzdelávanie, a to o 1,8 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,9 %, odevy a obuv o 0,6 %, zdravotníctvo o 0,5 %, ale tieto rasty vykompenzovali nižšie ceny v doprave o 0,7 %, zníženie cien potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 %, tovarov a služieb v odbore rekreácia a kultúra o 0,4 %.

Index spotrebiteľských cien sa v septembri oproti augustu nezmenil v domácnostiach zamestnancov, v domácnostiach dôchodcov, v nízkopríjmových domácnostiach.

V medziročnom porovnaní sa zvýšili ceny za bývanie vrátane vody, elektriny, plynu a ostatných palív o 2,6 %, a to najmä vďaka nárastu cien elektriny (o 8,8 %) a cenám za zber smetí (o 15 %). Vývoj cien v tomto odbore má podstatný vplyv na celkovú infláciu, pretože spotrebitelia minú v priemere takmer štvrtinu výdavkov práve na bývanie a energie.

V priemere za deväť mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2,1 %.

V priemere za deväť mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2 %, za domácnosti dôchodcov o 2,3 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,2 %.