Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Stavebná produkcia v októbri 2022 klesla medziročne o 1 %

Ilustračné foto Foto: TASR

V súhrne za desať mesiacov roka 2022 dosiahla stavebná produkcia objem 5 miliárd eur a ostala tak na úrovni rovnakého obdobia roka 2021.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Stavebná produkcia v októbri 2022 klesla medziročne o 1 % a dosiahla hodnotu takmer 635 miliónov eur. Október bol tak šiestym mesiacom v tomto roku, keď stavebná produkcia v stálych cenách nedokázala vyprodukovať hodnotu ako pred rokom. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia oproti predchádzajúcemu mesiacu vyššia o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový výsledok ovplyvnil najmä medziročný pokles podielovo rozhodujúcich stavebných prác v tuzemsku (tvoria takmer 90 % stavebnej produkcie) o 1,9 %. Nižší výkon je výsledkom najmä spomalenia v novej výstavbe o 3,5 %. Tá sa na domácej produkcii podieľala 70 %. Práce na opravách a údržbe síce medziročne vzrástli takmer o 7 %, ale ich rast nebol dosť dynamický na to, aby tuzemskú produkciu dostali do plusu.

Z hľadiska výrobného zamerania medziročne klesli práce na budovách, ako aj práce na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic. Práce v zahraničí dosiahli druhú najvyššiu nominálnu hodnotu od začiatku roka 2019 a medziročne stúpli o 6,6 %. Ich podiel na celkovom objeme stavebnej produkcie predstavoval 11 %.

V súhrne za desať mesiacov roka 2022 dosiahla stavebná produkcia objem 5 miliárd eur a ostala tak na úrovni rovnakého obdobia roka 2021. Mierne stúpol výkon domácej novej výstavby (o 0,4 %), práce na opravách a údržbe zostali takmer bez zmeny (-0,1 %).