Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Tržby v maloobchode počas júla 2022 medziročne vzrástli o 1,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Aktuálna hodnota rastu však bola najnižšia od začiatku roka, v prvých mesiacoch rast tržieb dosahoval dvojciferné hodnoty.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Tržby v maloobchode počas júla 2022 medziročne vzrástli o 1,2 %. Rast hodnotený v stálych cenách si tak udržali nepretržite už 17 mesiacov za sebou. Aktuálna hodnota rastu však bola najnižšia od začiatku roka, v prvých mesiacoch rast tržieb dosahoval dvojciferné hodnoty. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rast ťahali najmä hyper- a supermarkety a špecializované predajne obuvi, textilu a drogérie. V predaji pohonných látok síce pokračoval najdynamickejšie nominálny rast, ale enormná inflácia predajcom pohonných látok stiahla tržby v stálych cenách do poklesu nad 8 %.

Tržby v júli 2022 v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa medziročne zvýšili o 2,3 %, čo ovplyvnil najmä rast tržieb za predaj vozidiel, ako aj rast v zložke oprava a údržba motorových vozidiel. Predaj náhradných dielov zaznamenal medziročný pokles. Vo veľkoobchode tržby vzrástli o takmer 10,5 %, pričom rástli všetky jeho zložky.

Tržby v júli 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli len v ubytovaní o 17,2 %. Ostatné odvetvia vykázali pokles. Tržby veľkoobchodu klesli o 3,1 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 1,7 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,9 % a v maloobchode o 0,7 %.

V súhrne za sedem mesiacov roka 2022 tržby vo všetkých zložkách vnútorného obchodu rástli dynamickejšie. Dvojciferný rast dosiahol veľkoobchod (o 20,1 %). Tržby stúpli v maloobchode o 9,2 % aj v predaji a oprave motorových vozidiel o 5,7 %. Reštaurácie a pohostinstvá za 7 mesiacov roka dokázali medziročne zvýšiť tržby o viac ako štvrtinu (26 %). Ubytovateľom rástli tržby takmer dva a pol násobne, stále však ešte nedosiahli hodnoty pred pandémiou (v porovnaní s bilanciou 7 mesiacov 2019).