Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Tržby v maloobchode v auguste 2022 medziročne klesli o 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podielovo významné hyper- a supermarkety či špecializované predajne obuvi, textilu a drogérie boli síce v pluse, ale vysoká inflácia ukrojila z tržieb predajcom pohonných látok.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Tržby v maloobchode v auguste 2022 medziročne klesli o 0,3 %, čím sa prerušilo až 17-mesačné obdobie ich nepretržitého rastu. Medzimesačne poklesol maloobchod o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Dlhé obdobie rastu tržieb v maloobchode sa skončilo, v auguste tržby klesli o 0,3 %. Podielovo významné hyper- a supermarkety či špecializované predajne obuvi, textilu a drogérie boli síce v pluse, ale vysoká inflácia ukrojila z tržieb predajcom pohonných látok a výrazne stiahla tržby aj v ďalších štyroch zložkách maloobchodu.

Celkový pokles maloobchodných tržieb ovplyvnil najmä pokles tržieb čerpacích staníc. Predajne pohonných látok síce zaznamenali vysoký nominálny rast tržieb, ale po očistení o extrémny rast cien sú tržby v stálych cenách nižšie ako pred rokom o 3,6 %. Druhý najvýznamnejší záporný vplyv mal dvojciferný pokles tržieb v zásielkovom predaji (mimo predajní a stánkov). Nižšie tržby mali tiež špecializované predajne s ostatným tovarom pre domácnosť (hobymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektrotechniky).

Tržby v auguste 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli v ubytovaní o 3,1 %, vo veľkoobchode o 2,2 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 1,5 % a v reštauráciách vrátane pohostinstiev o 1 %. Pokles vykázal len maloobchod o 0,6 %.

V súhrne za osem mesiacov roka 2022 tržby vo všetkých zložkách vnútorného obchodu vzrástli. V ubytovaní rástli tržby dvojnásobne, hodnoty spred pandémie (v porovnaní s bilanciou ôsmich mesiacov 2019) však stále nedosiahli. Takmer o pätinu sa zvýšili vo veľkoobchode a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Od začiatku roka dokázal medziročne zvýšiť tržby aj maloobchod o 7,9 % a predaj a oprava motorových vozidiel o 5,5 %.