Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR:V auguste okrem priemyslu zamestnanosť vo väčšine odvetví rástla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Od začiatku roka do konca augusta 2022 zamestnanosť medziročne vzrástla v 9 z 10 sledovaných odvetví, najvýraznejšie v ubytovaní o 10,3 %.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Zamestnanosť v auguste 2022 vo väčšine odvetví rástla, ale už pol roka sa znižuje počet zamestnancov v priemysle. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Predbežné údaje o zamestnanosti, ktoré poskytujú hlavne veľké podniky, v auguste 2022 potvrdili medziročný rast počtu zamestnaných osôb v 9 spomedzi 10 sledovaných odvetví ekonomiky.

Počet osôb zamestnaných v auguste 2022 medziročne rástol výraznejšie v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,5 %, v ubytovaní o 5,8 %, a taktiež v odvetví informácií a komunikácie o 5,3 %. Nižší nárast zamestnanosti (do 5 %) mali všetky zložky vnútorného obchodu, doprava a skladovanie, stavebníctvo a vybrané trhové služby. V priemysle, ktorý však zamestnáva najväčší počet ľudí, poklesla zamestnanosť o 1,1 %.

Od začiatku roka do konca augusta 2022 zamestnanosť medziročne vzrástla v 9 z 10 sledovaných odvetví, najvýraznejšie v ubytovaní o 10,3 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,0 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 5,1 %. Nevýrazný úbytok sa prejavil len v priemysle, o 0,6 %.