Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Sú tradičné ankety po 111 dňoch verejnou mienkou?

Foto: NEF Hospodársky klub

Slovensko je v pohybe, ale krivoľakom...

Bratislava 21. apríla (OTS) - V porovnaní s troma predchádzajúcimi ročníkmi ankety, ktorá napomáha voliteľom rozhodnúť sa o laureátoch Zlatého biatca, založeného v 1993. roku, sa počet nominovaných zvýšil. K 21. 4. je nominovaných 12 osobností zo SR a päť nominovaných zo zahraničia. Spolu dostali 1315 hlasov od návštevníkov www.hospodarskyklub.sk.

Zo slovenských osobností je na prvej pozícii PhDr., ThMgr., PhD Karol Lovaš, pôvodne novinár, spisovateľ, premonštrátorsky kňaz a pedagóg na Karlovej univerzite v Prahe. Pôsobí dvanásť rokov v Českej republike. Získal 216 hlasov, t.j. 16% všetkých hlasov. Za ním je herec a pedagóg Martin Huba, 174 hlasov, fínska premiérka Sanna Marin /ová/, 149 hlasov a hneď za ňou virológ B. Klempa, ktorý má 148 hlasov. Dynamický vstup do ankety zaznamenali novonominované osobnosti ako farmárka Oľga Apoleníková, 84 hlasov, a česká vedkyňa Irena Koutná, za 3 dni 39 hlasov.

Dvadsiatyprvý ročník ankety BEST Bank má šesť nominovaných. Spolu dostali 582 hlasov. Na vedúcej pozícii je takpovediac tradične Prvá stavebná sporiteľňa s 203 hlasmi. Za ňou nasledujú J&T banka a Poisťovňa Kooperatíva.

Najjasnejšou výpoveďou o súčasnom Slovensku je 7. ročník ankety Najsympatickejšia osobnosť slovenskej politiky a spoločnosti. Priam hamletovskou otázkou však je, či zodpovedá verejnej mienke, alebo názorom len internetových návštevníkov. Nominovaných je už 25 osobností. Spolu získali 2269 hlasov. Na prvých dvoch miestach sa striedajú generálny riaditeľ Považskej cementárne v obci Ladce a spoločenský líder Anton Barcík, 646 hlasov, a štvornásobný víťaz, predseda SOPK Peter Mihók, 645 hlasov.

V prvej desiatke sú ďalej tieto osobnosti: 3. M. Smatana, manažér – analytik, 123 hlasov, 4. J. Hrčka, starosta Petržalky, 122, 5. R. Kollár, zakladateľ iniciatívy „Veda pomáha...“, 122, 6. A. Letanovská, do 7. 4. 2021 poslankyňa NR SR, 85, 7. Z. Baťová, riaditeľka ŠUKL, 77, 8. M. Vallo, primátor Bratislavy, 75, 9. – 10. I. Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií SR, a M. Kollár, primátor Hlohovca, po 41 hlasoch.

V apríli sa zatiaľ nepresadzujú s počtom hlasov ministerka spravodlivosti M. Kolíková, 19, prezidentka SR Z. Čaputová, 22, podpredseda vlády a minister hospodárstva R. Sulík 29, J. B. Cigániková, 29, a podpredsedníčka vlády a ministerka V. Remišová, 36. Opoziční lídri sú mimo záujmu hlasujúcich návštevníkov ankiet s výnimkou troch: A. Hlina, 21 hlasov, R. Raši, 13, a M. Šutaj Eštok 4.

Devätnásty ročník ankety World Politician má len šesť nominovaných, ktorí spolu dostali 419 hlasov. Na vedúcej pozícii je izraelský premiér B. Netanjahu, 139 hlasov, t.j. 33% všetkých hlasov. Druhá je fínska premiérka Sanna Marin /ová/ so 117 hlasmi. Na treťom mieste stagnuje ruský prezident V. V. Putin so 79 hlasmi.

V 7. edícii Mierová cena zo Slovenska 2015 za rok 2021 pre verejnosť je len 5 nominovaných osobností. Dostali spolu 681 hlasov. Najväčšie sympátie má nemecký kancelár Helmut Kohl in memoriam, ktorý získal 214 hlasov. Za ním nasleduje zo zahraničných nominovaných americký ekonóm a politik z obdobia Reaganovej vlády P. C. Roberts so 123 hlasmi. Slovensko má zatiaľ nominovanú len jednu osobnosť s 207 hlasmi: architektku – dizajnérku L. Petrákovú, ktorá pôsobí v Londýne.

Odkaz na ankety na www.hospodarskyklub.sk:
http://www.hospodarskyklub.sk/?ankety2021

Upozornenie: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.