Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Súčasťou zrevitalizvaného námestia vo Veličnej má byť aj amfiteáter

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Do konca roka 2016 plánuje vedenie samosprávy zrealizovať aj niekoľko ďalších projektov.

Veličná 7. júna (TASR) - Komplexne zrevitalizované námestie a novovybudovaný amfiteáter majú byť výsledkom rozsiahlejšieho projektu obnovy námestia v dolnooravskej obci Veličná. Prvá etapa revitalizácie sa začne už v najbližšom období.

"Naše námestie nie je vôbec upravené. Sú tam parky, ktoré nemajú obrubníky, nenachádzajú sa tam žiadne stromy, je tam nedostatočné verejné osvetlenie. Prvá etapa projektu pozostáva z úpravy námestia okolo urbárnneho domu, dokončená by mala byť do konca októbra. V ďalších etapách je potrebné upraviť park, chodníky či parkoviská," povedal pre TASR starosta Veličnej Daniel Laura. Na prvú etapu úprav získala obec z Envirofondu finančné prostriedky vo výške 5000 eur, ďalších 5000 eur preinvestuje z obecnej pokladnice.

Súčasťou námestia by mal byť podľa plánov aj folklórny amfiteáter. "So spoločnosťou, ktorá prevádzkuje v obci potraviny, sme sa uzavreli dohodu. Za určitých podmienok nám odstúpila budovu na námestí, v ktorej sa potraviny nachádzajú. My sme jej za to dali nové pozemky, aby postavila väčší supermarket, pretože súčasný nedokáže uspokojiť potreby zvyšujúceho sa počtu obyvateľov. Za šesť rokov pribudlo v obci približne 400 až 500 ľudí. Z budovy, ktorú sme získali, chceme urobiť amfiteáter," doplnil starosta.

Do konca roka 2016 plánuje vedenie samosprávy zrealizovať aj niekoľko ďalších projektov. "V tomto roku určite chceme začať s prípravou dvoch lokalít na individuálnu bytovú výstavbu. Prvá lokalita je v Revišnom, kde by malo vzniknúť 50 nových domov a vo Veličnej by malo pribudnúť desať až 12 domov. Z obecného rozpočtu si to vyžiada investíciu vo výške približne 60.000 eur," opísal Laura. V plánoch je podľa neho aj vybudovanie zberného dvora, výstavba domu smútku, rozšírenie kapacity materskej školy, vybudovanie dopravného ihriska či premiestnenie železničnej zastávky.