Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sucho a horúčavy na Tokaji ubrali z úrody hrozna, kvalita je dobrá

So zberom hrozna začali tohto roku zhruba o týždeň skôr odrodou muškát žltý vo vinohradoch firmy J & J Ostrožovič v slovenskej časti Tokajskej oblasti. Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 14. septembra 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Oberačky vo vinohradoch pri Malej Tŕni začínajú tradične odrodou muškát žltý, nasledovať bude furmint a lipovina.

Malá Tŕňa 14. septembra (TASR) – So zberom hrozna začali v uplynulých dňoch vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Letné horúčavy a nedostatok vlahy podľa vinohradníkov malo za následok čiastočné zníženie množstva úrody, kvalita a zdravotný stav hrozna sú však vo veľmi dobrom stave.

"Bude to jeden z takých priemerných ročníkov, hlavne čo sa týka kvality. Na kvantite budú o niečo, možno o 20 percent, nižšie hektárové úrody. Zapríčinené je to hlavne suchom, že sa vytvorilo menej šťavy a bobuľky nemajú čím narásť," zhodnotil Vladimír Szathmáry, technik viničného hospodárstva z firmy Ostrožovič.

Tento rok bol pre vinohradníkov jeden z tých náročnejších, a to pre počasie. "Boli minimálne tri týždne, kedy sme mali tropické dni, to znamená nad 30 stupňov, a zrážok napadalo celé leto do 100 mililitrov, čo je veľmi málo pri týchto vysokých teplotách. Odzrkadlilo sa to trochu aj na rastlinách tým, že vytvorili menej hmoty, máme trošku menej šťavy, avšak kvalita a zdravotný stav hrozna sú vo veľmi dobrom stave," skonštatoval. Hlboko zakorenený vinič si pritom podľa neho dokázal vytvoriť zásoby a prežiť veľmi suché a teplé dni, a zachovala sa tak úroda.
So zberom hrozna začali tohto roku zhruba o týždeň skôr odrodou muškát žltý vo vinohradoch firmy J & J Ostrožovič v slovenskej časti Tokajskej oblasti. Na snímke zber hrozna pri obci Malá Tŕňa v okrese Trebišov 14. septembra 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc

Oberačky vo vinohradoch pri Malej Tŕni začínajú tradične odrodou muškát žltý, nasledovať bude furmint a lipovina. "Predpokladám, že oberačky budú, ako aj po minulé roky trvať jednak tak dlho a jednak aj tá kvalita bude zabezpečená," dodal Szathmáry.



Hovoriť o cibébach, ktoré sú základom pre povestné tokajské putňové vína, je podľa neho zatiaľ príliš skoro. "Tým, že bolo celé leto sucho, a aj s tými zrážkami, ktoré momentálne máme, to zatiaľ nevyzerá na to, aby sa tvorili cibéby,“ povedal.