Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Sucho v lete zasiahlo aj Švédsko, očakáva o 29 % nižšiu úrodu obilnín

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Celková produkcia obilnín vo Švédsku bude v roku 2018 o 29 % nižšia ako vlani, zhruba na úrovni 4,2 milióna ton. A pokiaľ ide o olejnaté semená, očakáva pokles úrody o 44 % na 200.000 ton.

Štokholm 20. augusta (TASR) - Tohoročné suché leto potrápilo aj severské Švédsko. Výsledkom sú výrazne slabšie vyhliadky na úrodu obilnín a olejnatých semien. Oznámila to v pondelok štátna poľnohospodárska agentúra.

Predpovedá zároveň, že celková produkcia obilnín vo Švédsku bude v roku 2018 o 29 % nižšia ako vlani, zhruba na úrovni 4,2 milióna ton. A pokiaľ ide o olejnaté semená, očakáva pokles úrody o 44 % na 200.000 ton.

"Dôvodom nižšieho odhadu celkovej produkcie obilnín v roku 2018 bola daždivá jeseň, neskorý príchod jari, no najmä tohtoročné letné sucho," uviedla agentúra vo svojom vyhlásení.

Nepriaznivé počasie s horúcim letom vysušilo polia aj na severe Európy, vrátane škandinávskych krajín, ako je Švédsko. Aj Európska únia už preto znížila prognózu výnosov pre obilniny a repku v tomto roku.

Švédsko zažilo jedno z jeho najhorúcejších liet, s júlovými teplotami o tri až päť stupňov Celzia vyššími, než je pre neho bežné. Vo väčšine lokalít v krajine namerali minulý mesiac najvyššie teploty v histórii záznamov, uviedol Švédsky meteorologický a hydrologický inštitút.

Vlna horúčav a lesné požiare spôsobili, že životné prostredie je pre voličov dôležitou otázkou pred septembrovými všeobecnými voľbami. Vláda prisľúbila 1,2 miliardy švédskych korún (114,36 milióna eur) na pomoc farmárom postihnutým suchom.

Obilniny a výrobky z obilnín, predovšetkým jačmeň, ovos a pšenica, sú pritom hlavným vývozným artiklom švédskych poľnohospodárov.

Robert Bergqvist, ekonóm banky SEB, v liste klientom napísal, že odhad tohoročnej úrody by mohol zohrať významnú úlohu pri revízii hospodárskeho rastu a inflačných rizík v nadchádzajúcich mesiacoch.

Minulý týždeň pritom súčasná švédska vláda zvýšila odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 2,9 % z pôvodných 2,6 %.

(1 EUR = 10,4935 SEK)