Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Súd EÚ určil, že Luxembursko neposkytlo selektívne daňové výhody Fiatu

Logo automobilky Fiat Foto: TASR/AP

Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová oznámila, že eurokomisia rozsudok súdu a jeho dôsledky dôkladne preštuduje.

Brusel 8. novembra (TASR) - Utorňajší rozsudok Súdneho dvora EÚ ruší rozhodnutie Európskej komisie (EK) z roku 2015, podľa ktorého Luxembursko poskytlo spoločnosti Fiat selektívne daňové výhody prostredníctvom rozhodnutia o prevodných cenách, čo malo byť v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová oznámila, že eurokomisia rozsudok súdu a jeho dôsledky dôkladne preštuduje.

Vestagerová v správe pre médiá pripomenula, že rozhodnutie EK sa týkalo daňového rozhodnutia Luxemburska voči spoločnosti Fiat z roku 2012, ktoré určilo metodiku na výpočet zdaniteľného zisku finančnej spoločnosti Fiat. V dôsledku tohto daňového rozhodnutia spoločnosť Fiat od roku 2012 znížila svoje daňové zaťaženie až do 30 miliónov eur.

"Aj keby bolo rozhodnutie Európskej komisie zrušené, rozsudok poskytuje dôležité usmernenie o uplatňovaní pravidiel EÚ o štátnej pomoci v oblasti zdaňovania. Súd potvrdil, že opatrenia členských štátov v oblastiach, ktoré nie sú predmetom harmonizácie podľa práva EÚ, nie sú vylúčené z rozsahu pôsobnosti ustanovení zmluvy o monitorovaní štátnej pomoci," vysvetlila Vestagerová.

Podľa jej slov eurokomisia je odhodlaná aj naďalej využívať všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, aby zabezpečila, že spravodlivá hospodárska súťaž nebude na jednotnom trhu narušená poskytovaním nezákonných daňových úľav nadnárodným spoločnostiam zo strany členských štátov eurobloku.

Vestagerová spresnila, že práca eurokomisie, pokiaľ ide o presadzovanie pravidiel štátnej pomoci, ako aj o širšiu agendu zdaňovania, prináša výsledky nad rámec jednotlivých rozhodnutí o štátnej pomoci. Niektoré členské štáty zmenili a doplnili svoje daňové právne predpisy. Mnohé členské štáty začlenili pravidlá OECD a zaviedli rozhodovacie postupy na riešenie medzier a zabezpečenie väčšej daňovej spravodlivosti.

"Na vnútroštátnej, európskej a globálnej úrovni sme už dosiahli veľký pokrok a musíme pokračovať v spolupráci, aby sme uspeli. To zahŕňa pokračovanie v skúmaní opatrení členských štátov v oblasti agresívneho daňového plánovania podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci vo svetle najnovšej judikatúry Súdneho dvora," odkázala Vestagerová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)