Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Súd EÚ zamietol žaloby Ryanairu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe formy pomoci potvrdila aj Európska komisia, ktorá ich označila za zlučiteľné s pravidlami vnútorného trhu v EÚ.

Brusel/Luxemburg 14. apríla (TASR) - Všeobecný súd Európskej únie so sídlom v Luxemburgu v stredu oznámil, že zamietol dve odvolania írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair proti pomoci poskytnutej fínskou, dánskou a švédskou vládou v prospech spoločností Finnair a SAS. Išlo o pomoc poskytnutú v rámci zmiernenia negatívnych ekonomických dosahov pandémie nového koronavírusu.

Súd rozhodol, že pomocné opatrenia, ktoré zaviedlo Švédsko a Dánsko v prospech spoločnosti SAS pre škody vyplývajúce zo zrušenia alebo preprogramovania letov v dôsledku obmedzení cestovania spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 sú v súlade s právom Únie. Súd rovnako upozornil, že záruka Fínska v prospech leteckej spoločnosti Finnair, ktorá má pomôcť získať od dôchodkového fondu úver vo výške 600 miliónov eur určený na pokrytie jej potrieb v oblasti prevádzkového kapitálu v dôsledku pandémie nového koronavírusu je v súlade s právom EÚ.

Obe formy pomoci potvrdila aj Európska komisia, ktorá ich označila za zlučiteľné s pravidlami vnútorného trhu v EÚ. Letecká spoločnosť Ryanair však napadla tieto rozhodnutia na Súdnom dvore EÚ a požiadala o ich zrušenie.

Všeobecný súd však rozhodol, že záruka poskytnutá fínskou vládou jej národnej leteckej spoločnosti Finnair "vyhovuje" európskemu právu a podobný postoj zaujal aj pri schéme pomoci zavedenej Švédskom a Dánskom v prospech spoločnosti SAS (Scandinavian Airlines System) na náhradu škôd spôsobených zrušením alebo preložením harmonogramu letov v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Všeobecný súd zamietol ako nepodložené žalobné dôvody írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)