Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Súd zamietol žalobu nemocníc pre vyššie platy zdravotníkov

Mzdy všetkých zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2010, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc.

Bratislava 21. mája (TASR) - Bratislavský krajský súd v apríli zamietol žalobu Asociácie fakultných nemocníc (AFN) SR na rozhodnutie rozhodcu v kolektívnom spore odbormi, ktoré hovorí o zvyšovaní platov zdravotníkov v štátnych nemocniciach. Pre TASR to dnes potvrdili z krajského súdu s tým, že minulý týždeň sa asociácia odvolala. O výhradách nemocníc tak rozhodne Najvyšší súd SR. Prvé zvýšenie miezd sa malo pritom realizovať už minulý mesiac.

Ako vyplynulo z rozhodnutia rozhodcu, mzdy zdravotníckych pracovníkov v štátnych nemocniciach by sa mali v tomto roku zvyšovať dva razy o päť percent. Toto zvyšovanie sa má okrem lekárov a sestier týkať aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. Prvé zvyšovanie malo byť od apríla, druhé od júna. Týkať sa má 17 zdravotníckych zariadení. Podľa rozhodcu boli odborárske požiadavky na zvýšenie miezd legitímne. Súčasný spor o kolektívnu zmluvu trval od roku 2010. Nemocnice takýto krok označili za likvidačný.

Mzdy všetkých zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2010, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však vtedy s AFN nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi aj vtedy dostali pred rozhodcu. Platy sa tak ich zamestnancom zvýšili od novembra 2009 o 2,5 percenta. Ďalšie 2,5-percentné zvyšovanie sa uskutočnilo aj v júni 2010.