Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Súkromná R1 nemá vysporiadané pozemky

Ilustračná Foto: TASR

Rýchlostná cesta medzi Nitrou a Banskou Bystricou ešte nie je skolaudovaná. Pre nevysporiadané pozemky pod ňou prebiehajú súdne spory o určenie vlastníctva.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Prvá a zatiaľ jediná súkromná cesta na Slovensku, rýchlostná cesta R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou, ešte nie je skolaudovaná. Úseky R1 od Nitry po Tekovské Nemce vodiči predčasne užívajú od októbra minulého roka. Obchvat Banskej Bystrice bol dokončený v júli tohto roka.

Jedným z dôvodov, prečo cesta nie je skolaudovaná, sú podľa ministerstva dopravy nevysporiadané pozemky pod ňou. "V prípade tejto rýchlocesty ešte prebiehajú súdne spory o určenie vlastníctva, neukončené dedičské konania či neukončené vyvlastňovacie konania," vymenoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Podľa spoločnosti Granvia, ktorá cestu cez takzvaný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) postavila a v súčasnosti ju spravuje, určuje termín kolaudácie koncesná zmluva. Je v nej naplánovaný do šiestich mesiacov od uvedenia posledného úseku do prevádzky. "Pripadá tak na január 2013," uviedla spoločnosť v stanovisku pre TASR.

Zodpovednosť za vysporiadanie pozemkov pod cestou nesie pritom podľa Granvie ministerstvo dopravy. Firma zodpovedá len za vysporiadanie takzvaných dodatočných pozemkov, ktoré vznikli dôsledkom zmien projektu. "Tvoria len zlomok percenta celkových plôch potrebných na realizáciu rýchlocesty a vysporiadané budú ešte pred riadnou kolaudáciou," ubezpečila spoločnosť vo vyjadrení.

Po splnení zmluvných podmienok zo strany firmy aj ministerstva dopravy tak podľa rezortu požiada koncesionár o vydanie kolaudačného rozhodnutia. "My dúfame, že to bude čo najskôr," konštatoval hovorca ministerstva Kóňa. V každom prípade to však podľa neho nič nemení na tom, že rýchlocesta už slúži verejnosti.