Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Súkromná výroba destilátov sa nezruší, rozhodli o tom poslanci

Ilustračné foto. Foto: TASR

Domáca výroba destilátov bola na Slovensku zlegalizovaná počas bývalej vlády, presadila ju vtedajšia koaličná strana Most-Híd.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Súkromná výroba destilátov z vlastného ovocia sa rušiť nebude, ako pôvodne plánovalo Ministerstvo financií (MF) SR. Parlament v utorok schválil novelu zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov, ktorá hovorila o zrušení, avšak od tejto zmeny sa upustilo. Minister financií Eduard Heger (OĽANO) tento krok avizoval ešte počas predchádzajúcej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Domáca výroba destilátov bola na Slovensku zlegalizovaná počas bývalej vlády, presadila ju vtedajšia koaličná strana Most-Híd. Súčasná platná legislatíva presne definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za akých takýto výrobca destilátu môže výrobu destilátov vykonávať. MF SR ako prvý argument pre zrušenie ešte v dôvodovej správe k novele zákona uvádzalo, že zavedenie možnosti súkromnej výroby destilátu spôsobuje mimoriadne neefektívne vynakladanie peňažných prostriedkov na výkon daňovej kontroly výroby liehu súkromnými osobami.

Následne rezort financií tiež vysvetlil, že v súčasnosti platný zákon je aj v rozpore s európskym právom. Európska komisia (EK) by však Slovensko už postihovať nemala. "Komunikovali sme s Európskou komisiou (EK) a keďže od 1. januára 2022 má začať platiť európska smernica, ktorá umožní aj súkromné pálenice popri pestovateľských páleniciach a klasickej výrobe liehu, tak môžeme od tohto bodu upustiť. Počas budúceho roka by teda EK nepristúpila k 'infringementu' z dôvodu toho, že od 1. januára 2022 bude platiť smernica a tento zákon bude v súlade so smernicou," vysvetlil v pléne počas minulej schôdze Heger.

Plénum tak v utorok schválilo pozmeňujúci návrh z výborov, ktorým sa zo zákona vypustilo zrušenie súkromnej výroby destilátov. Budúci rok by sa mal tento zákon iba doladiť.

Colnými úradmi je evidovaných približne 26 súkromných výrobcov destilátu, pričom paušálna ročná výška spotrebnej dane je 135 eur.

Novela zákona okrem toho preberá do slovenskej legislatívy eurosmernicu, ktorou sa stanovuje všeobecný systém spotrebných daní. V súvislosti s jej prebratím sa zavádza najmä nový typ daňového subjektu, ktorým je schválený odosielateľ a schválený príjemca, a upravuje sa postup pri preprave alkoholických nápojov v daňovom voľnom obehu na podnikateľské účely na základe zjednodušeného elektronického administratívneho dokumentu vyhotoveného prostredníctvom elektronického systému.