Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dopravcovia budú môcť súťažiť o prepravu na ďalších troch tratiach

Na snímke vpravo minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šéf rezortu dopravy verí, že sa postupne podarí významne zlepšiť cestovanie vlakmi po Slovensku.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR otvára železnice súkromným dopravcom, pustí ich na ďalšie tri trate. Vo vestníku Európskej únie zverejnilo informácie o troch plánovaných verejných súťažiach. Napĺňa tak harmonogram liberalizácie železníc, ktorý nedávno odobrila vláda. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu dopravy.

Súkromní dopravcovia budú môcť čoskoro súťažiť o prepravu cestujúcich na nočnej linke Bratislava – Košice – Humenné a denných diaľkových linkách Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Hlohovec – Prievidza.

"Vo všetkých troch prípadoch je začiatok prevádzky plánovaný na december 2026. To poskytne potenciálnym uchádzačom dosť času a priestoru na to, aby sa dôkladne pripravili a zabezpečili na tieto linky kvalitné vlaky," skonštatoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Šéf rezortu dopravy verí, že sa postupne podarí významne zlepšiť cestovanie vlakmi po Slovensku. Harmonogram liberalizácie železníc podľa jeho slov vytvára priestor na pôsobenie širšieho spektra dopravcov na Slovensku, čo môže priniesť nielen vyššiu konkurenciu, ale aj vyššiu kvalitu cestovania. "Zároveň je cieľom dosiahnuť aj lepší pomer medzi kvalitou a cenou služieb vo verejnom záujme," dodal Doležal.